Mindig Berényi Miklós kerül bajba - Szőke Zoltán a forgatásokról

Vágólapra másolva!
Lökték már jeges vízbe, esett le tetőről, egyszer rá is lőttek, most pedig kis híján megfulladt. A Barátok közt Berényi Miklósa egyfolytában a halál közelébe kerül, a karaktert alakító Szőke Zoltán szerint azonban előfordult, hogy épp egy ilyen durva jelenet közben elaludt. Végigvettük a színésszel Berényi Miklós halálközeli élményeit.
Vágólapra másolva!

Szőke Zoltán karaktere, Berényi Miklós, a Barátok közt nyári szünete utolsó részében egy lerombolásra ítéltetett épületbe rohan be, a robbantás előtt, hogy megmentse fia életét. A robbanást túlélik, a romok közt szenvednek, később Miklós majdnem megfullad, végül kórházba kerül, de sérülései súlyosak, lábait sem érzi - elképzelhető, hogy a karakter hosszabb időre lebénul.

"Hirtelen nehéz felsorolni, hány esetben volt Miki életveszélyben, de olyan történt, hogy annyira megverték a börtönben, hogy kómába esett. Volt, hogy jeges tóba lökték, rálőttek, leesett a tetőről, most pedig rárobbant egy épület, ahol a romok alá szorult, és közvetlen közelről megnézhette egy mozdony fényszóróját" - mondta az [origo]-nak a színész, hozzátéve, "nem mondom, kalandos egy élet, és akkor azt a rengeteg cselszövést, verekedést, verést, túszejtést, gyújtogatást és hasonló eseteket nem is említem".

A leghosszabb forgatás

Szőke Zoltán szerint egy-egy ilyen jelenet felvétele mindig emlékezetes, de legélénkebben a mostanira emlékezik. "Ilyen még nem volt a sorozat történetében. Maga a forgatás is elképesztő volt, hiszen azt a kisfilmet, amit a nézők nyáron láthattak, négy helyszínen vettük fel" - magyarázta a színész. Ebben benne volt az, hogy Miklósra és a Balázs nevű karakterre ráomlik az épület, kimásznak, szembe jön velük a vonat, majd Miklós beszorul és elkezd folyni a víz. "Ez volt a leghosszabb forgatás is, és be kell vallanom, hogy embert próbáló volt" - jegyezte meg Szőke.

A robbantást Almásfüzitőn vették fel, rekkenő hőségben, tűző napon. "A romok között rengeteg volt a por, a vizes jeleneteket stúdióban forgattuk, természetesen vízben. A vonatos jelenetet pedig az éjszaka folyamán vettük fel. Azon túl, hogy nagyon kemény munka volt, hatalmas élmény is. Elképesztő koncentrációt igényelt a stáb összes tagjától, hogy a lehető legjobban, leghatásosabban sikerüljenek a jelenetek. Ilyenkor nincs nyafogás, hogy 'jaj melegem van, nagy a por, vagy fáradt vagyok'! Mindenki azért hajt, hogy a nézők a képernyők előtt ülve lerágják a körmüket izgalmukban" - emlékezett.

Az élethű kómába esés

Berényi Miklós többször is került a halál közelébe, de Szőke Zoltánnak épp az egyik ilyen forgatás volt talán a legkellemesebb. "Mikit annyira megverték a börtönben, hogy kómába esett. Miután leforgattuk a jeleneteket, csak utána vettük észre, hogy a kórházi csövek nem úgy voltak bekötve, ahogy az adott szituációnak megfelelt volna, így újra kellett venni azokat a képsorokat. Mikinek ekkor az volt a feladata, hogy csukott szemmel feküdjön, hiszen kómában volt. Élethűen hoztam a karaktert, meg sem mozdultam a teljes forgatás során, mivel elaludtam. A végén ébresztettek, hogy mára befejeztük a munkát" - mesélte a színész.

rtl klub

A szappanopera régi nézői emlékezhetnek egy esetre, amikor egy csuhás alak (elvileg a Fésűs Nelly alakította karakter) Miklóst belökte egy jeges tóba. "Akkor a jelenetek egyik felét külső helyszínen vettük fel, míg azt, amikor Miki halálra vált arca a jégtáblán keresztül látszik, a stúdióban. Termálvizes medencében feküdtem, nagykabátban, míg magát a jelenetet egy öt centiméter vastag jégtáblán keresztül próbáltuk felvenni, többször is, mivel a jég állandóan elolvadt a termálvíz hatására" - idézte fel a színész.

rtl klub

Több kép Miklós megpróbáltatásairól: klikk a fotóra!

Miklósra egyszer rá is lőttek egy olyan napon, amely esővel indult. "A lövés már esőmentes közegben történt. A kulcsszó az esőn van: annak érdekében, hogy a kezdő jelenetek megfelelően esősek legyenek, tűzoltókocsival locsolták a helyszínt és engem is. Minden készen állt a forgatásra, amikor az időjárás úgy döntött, hogy segít eláztatni a helyszínt. Pillanatok alatt leszakadt az ég, és elmosta a forgatást, amit egy másik, már esőmentes időpontban kellett végrehajtanunk" - emlékezett.

Életveszélybe került a Szőke Zoltán által alakított karakter akkor is, amikor egy alkalommal betört volt sógornőjéhez, Claudiához, majd a tetőn át menekült, de leesett onnan. "A jelenetek egy részében magam is kint voltam a tetőn, de az esést természetesen már kaszkadőr végezte. Viszont akadt egy cserép a tetőn, ami mohás volt, és megcsúszott rajta a lábam, ha nem vagyok kibiztosítva, akkor nagy valószínűséggel leestem volna magam is, de ez szerencsére nem történt meg" - idézte fel a forgatást.