Már csak ketten élnek az Orion űrhajó legénységéből

Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai
Vágólapra másolva!
Emlékszik még McLane parancsnokra? És Tamara Jagellovsk hadnagyra? Ötven éve, 1966-ban mutatták be Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai című sci-fi sorozatot, amely az akkori NSZK után Magyarországon is óriási siker lett. Cikkünkkel nosztalgiázunk egy kicsit, ha már a legendás Orion bárban nem tudunk koccintani az évfordulóra. 
Vágólapra másolva!

Abban az időben, amikor még csak egyetlen tévécsatorna volt itthon, a magyar sci-fi rajongókat jobbára három sorozat várta a képernyőn, ezek közül Az Orion űrhajó volt az első – utána érkezett a hazánkban készült Pirx kalandjai és a brit Alfa holdbázis. Utóbbiról nemrég írtunk hosszabban, most Az Orion űrhajó-ra emlékezünk hasonló szellemben.

Miről is szólt Az Orion űrhajó?

A 3000 körül játszódó történetben McLane parancsnokot és az Orion legénységét számos fegyelemsértés miatt három évre járőrszolgálatra vezényelték, és a Különleges Szolgálat tisztjét, Tamara Jagellovsk hadnagyot bízták meg azzal, hogy tartsa szemmel őket. Az űrhajó már az első útján agresszív csillagközi lényekbe – a varangyokba – botlott, akik természetesen éppen a Föld meghódítására törtek. Az így kibontakozó háborúban játszódott a hét epizód.

Talán nem véletlen, mindenesetre említésre méltó egybeesés, hogy Az Orion űrhajó-t – teljes címén az Őrjárat a kozmoszban – Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai-t – ugyanabban az évben mutatták be, mint a Star Trek-et, csak épp a világ másik felén. A sorozat az akkori NSZK-ban készült, egészen pontosan a müncheni Bavaria stúdióban, miközben a külső, űrbéli jeleneteket egy közeli bányánál vették fel.

Az Orion űrhajó kalandjai itthon is nagy siker lett Forrás: ARD

Az ARD négy tévécsatornája mellett az akkoriban átalakuló francia köztévé is beszállt a produkcióba, emiatt sok jelenetet francia színészekkel is újra kellett venni – néhány kisebb szerepben beugrottak a németek helyett, hogy Franciaországban ez a verzió menjen le.

Pár jelenetet itthon kivágtak

Nálunk csak azért kellett alakítani kicsit a sztorin, mert nem a szocialista NDK-ból, hanem a nyugatnémetektől érkezett – így néhány, az akkori rendszer számára kínos jelenet, illetve

pár sikamlós párbeszéd eredetileg nem került be a hazai változatba.

Ehhez képest maga a széria elég hamar bejött hozzánk, már 1968-ban láthatták a magyar tévénézők is. A kétezres években készült aztán egy felújított verzió is, új szinkronnal és új címmel, ezt Űrjárőrök – Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai-ként adta le a Filmmúzeum.

Volt egyébként a sorozatnak magyar vonatkozása is, a furcsa jelmezek és a frizurák egy része egy magyar jelmez- és díszlettervező, Bárdy Margit keze munkáját dicsérte. A sztori amúgy Rolf Honoldtól származott, mellette W. G. Larsent jelezték még íróként a stáblistán, ez azonban öt munkatárs összefoglaló álneve volt.

A széria Németországban hamar óriási siker lett, és hazánkban sem volt ez másként: a bemutató után még

az Élet és Tudomány is a sorozat trükkjeinek magyarázatával foglalkozott,

társasjátékot is kiadtak a nyomán, Balatonszéplakon pedig megépült a filmbéli űrhajót mintázó Orion bár – kár, hogy ez utóbbinak szomorú sors jutott, a Szellemvárosok Magyarországon nevű blog foglalkozott vele bővebben.

Mi lett a színészekkel?

McLane parancsnok alakítója, Dietmar Schönherr éppen az Orion bár lebontásának évében, 2014-ben hunyt el Ibizán, egy évvel felesége, Vivi Bach dán színésznő után. Az Orion űrhajó-ban játszotta a legismertebb szerepét, de később is megjelent rendre a tévében, többek között

a Tetthely több epizódjában is láthattuk,

utolsó munkáját 2009-ben kapta a Zeit für Träume című tévéfilmben. Főleg osztrák és német produkciókban szerepelt, megkapta a kiemelkedő tudományos vagy művészeti tevékenységért járó osztrák becsületkeresztet is.

Dietmar Schönherr és Eva Pflug idősebben Forrás: tvspielfilm.de

A Tamara Jagellovsk hadnagyot alakító Eva Pflug már korábban, 2008-ban távozott az élők sorából, akkor volt 79 éves. A tévé mellett színházban is sokat játszott, hazájában szinkronszínészként is ismerték, előfordult, hogy németül az ő hangján szólalt meg Julie Christie, Ursula Andress vagy Anne Bancroft.

A Hasso Sigbjörnsont játszó Claus Holm 1996-ban, 78 évesen hunyt el, Helga Legrelle alakítója, Ursula Lillig pedig 65 évesen, 2004-ben távozott, Az Orion űrhajó után már csak a Drüben bei Lehmanns című sorozatban szerepelt hosszabban.

Az Orion legénységéhez tartozott még Mario de Monti és Atan Shubashi, az őket megformáló színészek élnek még a régi csapatból. Wolfgang Völz jelenleg 85, Friedrich G. Beckhaus 88 éves: előbbi szintén kedvelt szinkronszínész, Walter Matthau és Peter Falk német hangja, utóbbit 2003-ban láthattuk legutóbb a Benjamin Blümchen című sorozatban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!