Tündérláz: újabb TikTok-őrület terjed?

Tinker Bell and the Legend of the NeverBeast Cinema fantasy fairy wings to fly Horizontal FOREST SQUARE FORMAT
Tinker Bell and the Legend of the NeverBeast Year : 2014 USA Director : Steve Loter Animation. It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented. (Photo by Disney Enterprises / Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)
Vágólapra másolva!
Amikor az emberek a tündér szót hallják, nagy valószínűséggel egy parányi, varázslatos, kedves és szép mitológiai lényre gondolnak, aki emberek és rovarok tulajdonságait egyaránt hordozza a külső jegyeiben. A piciny lények általában szép és nőies formákat öltenek a gyerekmesékben, de tudnak repülni is, hiszen szárnyaik is vannak. Bár senkinek sem idegen a tündér szó, sem a mesebeli karakter, de azt már kevesebben tudják, hogy milyen régre nyúlik vissza a tündérmitológia azt, hogy hogyan jöttek létre, vagy azt, hogy mennyit változtak az évek során. A tündérláz sosem múlt el, csak átalakult, mint ahogy a társadalom is, most a tündérek iránti mánia valóságos másodvirágzását éli. A különbség annyi, hogy a tündérláz ma már a közösségi médiában terjed, míg száz évvel ezelőtt inkább egyfajta nemzeti rögeszmének számított, elsősorban az angol területeken.
Vágólapra másolva!

A tündérek megjelenése, eredete

Bár mindenki tudja értelmezni a tündér szó jelentését, mégsem elterjedt a tündérek mitológiájának az ismerete. Az emberek leggyakrabban a tavasztündéreket értik tündér szó alatt és az ő karakterüket tudják elképzelni maguk előtt. Sokan azt sem gondolnák, hogy Angliából ered a tündérek mítosza, hiszen egy brit illusztrátornak köszönhető a létezésük.

Cicely Mary Barker 1923-as műve, a Tavasz Virágtündérei címmel megjelent első verses-képes könyve idén százéves,

ezt az évfordulót jelenleg egy kiállítással ünnepli a Lady Lever Galéria Merseyside-ban, az Egyesült Királyságban. Valójában a tündérláz több mint fél évszázadon keresztül dúlt Angliában, és a csúcspontját ennek Barker művének megjelenésével érte el.

Cicely Mary Barker 1934-es könyvéből egy kép a krókusz tündérekről. A Tavasz virágtündérei című kötethez készült akvarellképek ma is nagyon népszerűek a tündérrajongók körében Forrás: The Estate of Cicely Mary BarkerReproduced by permission of Frederick Warne & Co/Chd Ltd

Barker művét követően megváltozott a tündérekről addig alkotott kép, ma már az ő ábrázolásának megfelelően fejlődött tovább a művészetekben. Az illusztrátor által készített finom akvarelleken megjelenő tündéralakok parányiak, édesek és fiatalosak voltak, szoros kapcsolatban álltak a növényekkel, a természettel, és kicsit pimaszak is voltak.

Ihletet a gyerekekből merített, Barker ügyelt arra, hogy elég emberi alakot öltsenek a mitológiai lények azért, hogy könnyen befogadhatóvá váljanak mindenki számára. A Lady Lever Galéria kiállításának kurátora, Fiona Slattery Clark szerint Barker rajzai a realitás talaján születtek. Az általa rajzolt gyerekek mind életszerűek, az őket körülvevő növények és virágok is nagyon valósághűek.

Barker a nővére által, a saját házukban működtetett óvodából merített ihletet, az ott lévő gyerekekről rajzolt portrékat, ezekhez virágokat és fákat, vagy egyéb növényeket rendelt a képeken. Majd öltözetüket is a növényekhez igazította, makkból készült vidám sapkákat, virágszirmokból készült szoknyákat rajzolt a parányi lényekre. A kiállításon az ő ötletei alapján készült tündérjelmezeket készítették el és állították ki az érdeklődők számára.

A Lady Lever Art Galéria Barker művének századik évfordulója előtt tiszteleg egy tündérekről szóló kiállítással Forrás: (c) Pete Carr/Pete Carr

A tündérek mitológiája 1923 előtt

Hosszú út vezetett a tündérek eszményének mai formájához, hiszen Barker előtt egyáltalán nem kedves lényként gondoltak rájuk az emberek. A tündérek már régóta részét képezik az emberek meséinek, de sok száz éven át nem egy apró és ártalmatlan lényként, hanem egy groteszk, vad alakként gondoltak rájuk, melyek sötét mágiára képesek.

Egy újabb aprócska tündér Cicely Mary Barker könyvéből. A máig tartó tündérláz az ő alkotásainak köszönhető Forrás: Facebook/The Estate of Cicely Mary Barker

- magyarázza Alice Sage kurátor és történész, aki szerint közel száz év alatt teljesen megváltozott a tündérekről alkotott teljes negatív felfogás.

A 19. század folyamán a tündéreket egyre inkább lekicsinyítették, megfosztották őket sötét erejüktől, végül a gyerekszobában rekedtek" - mondja Sage, aki ezzel arra utalt, hogy a gyerekirodalom részévé vált a tündér mitológia, így vetkőzték le a sötét erejüket a művészetekben. A viktoriánus korszak előrehaladtával egyre inkább a gyerekkorhoz társították őket, ahogy népszerűségük nőtt, méretüket úgy zsugorították össze az alkotók.

A népszerű kiállítás Cicely Mary Barker tündéreit idézi meg. A tündérmitológiát nagyban befolyásolták az ő képei és elképzelései a tündérekről Forrás: (c) Pete Carr/(c) Pete Carr/Pete Carr

A cikk folytatásáért lapozzon!