Az ausztrál óriásállatok kipusztulása

Vágólapra másolva!
A tudósok legújabb megállapításai szerint Ausztráliában az óriás szárazföldi emlősállatok, a hüllők és a madarak 46 ezer évvel ezelőtt azért tűntek el, mert az őslakosok vadászattal kipusztították őket.
Vágólapra másolva!

A Science című tudományos szaklapban megjelenő beszámolójában tizenegy ausztrál, francia és amerikai kutató arról számol be, hogy a földrészen 28 helyszínen vizsgálták meg az óriásállatok kipusztulásának lehetséges időpontját. A hatalmas állatok közé tartoztak röpképtelen, 100 kilogramm súlyú madarak és óriási erszényesek is.

Az első őslakosok a tömeges állatpusztulás előtt 10 ezer évvel érkeztek a kontinensre. A kutatók nem tudják pontosan megállapítani, hogy az ausztráliai őslakosok tulajdonképpen honnan is származnak.

A kutatócsoport, amelyet a Melbournei Egyetemről Richard Roberts és a Dél-ausztráliai Múzeumból Tim Flannery vezetett, több kormeghatározási módszert alkalmazott, hogy megállapítsa az 55 kihalt faj maradványainak korát.

A kutatók kizárják azt a széles körben elterjedt feltételezést, hogy klimatikus változás, nevezetesen egy 23 ezer évvel ezelőtti jégkorszak okozta volna az ausztráliai óriásállatok tömeges pusztulását. A tudósok legújabb feltételezései szerint arról van szó, hogy az őslakosok pusztították ki akkor a megafaunát Ausztráliában.