Robotokkal kutatnak a terror áldozatai után

Vágólapra másolva!
Kamerákkal és különleges érzékelőkkel felszerelt robotok segítik a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) maradványainak eltakarításán és a romok alatt rekedt holttestek kiemelésén fáradozó mentőosztagok munkáját.
Vágólapra másolva!

A kézi vezérléssel irányítható, cipődoboz nagyságú robotok képesek áthatolni a törött üvegek és elgörbült acél tartószerkezetek romhalmazán, amelyet csak nagy veszélyek árán tudnának a kutyás mentőosztagok megközelíteni. A New Yorkba küldött három keresőrobot, amelyeket a dél-floridai egyetem számítógépes szakemberei fejlesztettek ki, a legnehezebb körülmények között is képes érzékelni az emberi test által kibocsátott hőt, illetve a különböző színű ruhákat. (A képeken két különböző konstrukció korábbi felvétele látható, gyakorlat közben.)

A világon számos helyen foglalkoznak kereső- és mentőrobotok fejlesztésével, de eddig csak kevés - mintegy 40 - ilyen szerkezet létezik. A szakemberek szerint a robotok legnagyszerűbb tulajdonsága abban rejlik, hogy olyan helyekre is képesek behatolni, amelyek túl veszélyesek lennének a mentőosztagok számára.

Mint a BBC honlapján olvasható írás utal rá, elképzelhető, hogy a közeli jövőben ezek a robotok nem egyszerűen megkönnyítik majd a romok alatti kutatást, hanem élelmiszert és gyógyszert is eljuttathatnak a bajba jutott emberekhez, sőt képeket is közvetíthetnek az áldozatok pontos helyzetéről.

Dr. Robin Murphy, a dél-floridai egyetemen zajló fejlesztések vezetője a tragédia után órákon belül New York-ba utazott munkatársaival és robotjaival. A robotok túlélőt nem találtak, de a holttestek felkutatásában még sokat segíthetnek. Egyébként öt nap óta sajnos egyetlen túlélő sem került elő.

Ajánlat:

Életmentő robotok - Dr. Robin Murphy és kutatócsoportja

Háborús készülődés Amerikában - az [origo] különkiadása
Az összes információ az Egyesült Államok elleni támadásról egy oldalon. Több mint száz hír, filmfelvételek, rengeteg szemtanúktól származó beszámoló, 250 kép és 200 link.