Találkozzunk a Teremtővel!<BR/>

Vágólapra másolva!
A Föld és más kőzetbolygók létrejötte egy-egy hatalmas robbanásban történhetett. A laboratóriumi szimuláció szerint a röntgen- és a gammasugarak lökéshullámai mind-mind fuzionálódtak a por- és gázködökben kavargó anyaggal, amiből végül is a bolygók születtek.
Vágólapra másolva!

A lökéshullám valamelyik gammasugár-kitörésből eredhetett. Egyikéből azoknak az óriási robbanásoknak, amelyek a csillagászok szerint a világegyetemben naponta akár kétszer is megtörténhetnek.

Abból a célból, hogy megvizsgáljuk az ötletet, a porból, valamint különböző oxidokból és szilikátokból összekutyult s hidrogénnel és héliummal "föleresztett" öntetet még nagy energiájú elektronokkal is megszórjuk. A porszemcsék persze jól elkülönültek a gáztól.

Ez különösen meglepő felfedezés, mivel a fúziónak alávetett porszemcsék egészen különös belső szerkezetűek. Ha olivinkristályokból építünk fel sorokat, ezek igen hasonlatosak lesznek az ún. kondritokhoz (meteoritokban lelhető ásványi szemcsék). Egyes csillagászok szerint e szemcsék egyes korai, bolygóképződést elősegítő események maradékai.

Senki sem tudja biztosan, hogy mit is eredményeznek a gammasugár-kitörések, ám felettébb valószínű, hogy ezek valamennyien érintettjei a szupernagy tömegű csillagok feketelyukképző hatalmas energia-kiáramlással járó folyamatának.