Politikai menedékjog egy kutyának

Vágólapra másolva!
Jelképes külföldi "politikai menedékjogot" kér védence számára Nadia Weiler-Strasser francia ügyvédnő, mert a Kaya nevű illetőt egy prefektusi rendelet alapján kényszerű eutanázia fenyegeti.
Vágólapra másolva!

A 13 hónapos Kayának az volt a bűne, hogy a múlt hétfőn póráz és szájkosár nélkül sétált a kelet-franciaországi Sarrebourg utcáján, s ezért a vétségért a helyi prefektus szerdán végleges elaltatásra ítélte. Fajtáját tekintve Kaya rottweiler.

Weiler-Strasser asszony - talán rokont sejtve a "weiler" név mögött - felkarolta a kutya ügyét, és beadvánnyal fordult a strasbourgi bírósághoz, majd annak szombati elutasító végzése után a köztársasági elnökhöz fordult kegyelmi kérvénnyel. Közben külföldről számos adoptálási ajánlat érkezett az eb számára, különösen Svájcból és Németországból.

"A nemzetközi jog lehetőséget ad a menedékkérelemre mindazoknak, akiket fajuk vagy vallásuk miatt üldöznek" - hangsúlyozta az ügyvédnő, hozzáfűzve: az állati jogok nemzetközi chartája, amelyet Franciaország is aláírt, lehetővé teszi, hogy az állatok egyenlő elbánásban részesüljenek embertársaikkal.

"A számos adoptálási kérelemre tekintettel" Weiler-Strasser kérte a moselle-i prefektúrát: "hozzon kiutasító határozatot, hogy Kaya olyan országba kerülhessen, ahol kevésbé szigorúak a törvények".