Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Galapagos szigetvilágának térségében, Santa Fénél, a tengeri iguánák 60%-a kipusztult a tavaly történt olajszennyeződést következtében. A szerencsétlenség 2001 januárjában történt, amikor egy ecuadori olajszállító hajó zátonyra futott, és hárommillió nyersolajat bocsátott ki a tengerbe. Korábbi esetekkel ellentétben, a part közelébe viszonylag kis mennyiségű olaj jutott el, ami arra engedett következtetni, hogy az állatvilágot nem érinti súlyosan a szennyeződés.

Azonban egy évvel később a szakemberek rádöbbentek, hogy az állatvilágban is komoly károkat okozott az olajszennyezés: megközelítőleg 15 000 tengeri iguána pusztult el a balesetet követő tizenegy hónapban. A mérgezés közvetlenül érintette a hüllőket, illetve az állatok táplálékául szolgáló tengeri algát. A Galapagosi Nemzeti Park feljelentést tett a károkért felelős Petroecuador állami cég ellen.

Galapagos a Csendes-óceánban található vulkanikus szigetcsoport. A legközelebbi szárazföld a majdnem 1000 km-re fekvő Ecuador és a mintegy 1100 km-re északkeletre fekvő Costa Rica. Galapagos szigetvilága 1932-től tartozik Ecuadorhoz, és 1959-ben nyilvánították Nemzeti Parkká.