Új találmány: katonákkal fűtött lakás

Vágólapra másolva!
A lengyel hadsereg tagjai számára lakásokat építő ügynökség a jövőben készülő házaiba nem szerel központi fűtést, helyette a lakók testenergiáját akarja felhasználni erre a célra.
Vágólapra másolva!

A Zycie Warszawy című lengyel fővárosi napilap híre szerint az új módszer az ügynökség elnöke tanácsadójának, Ludomir Dudának a találmánya, aki már tíz éve lakik egy, a saját elmélete szerint fűtött lakásban. Állítása szerint az így nyert hőenergiáért csupán 30 százalékát fizeti annak, amit szomszédai rónak le a központi fűtésért.

A módszer arra az energiára alapoz, amelyet minden élő szervezet kibocsát magából, emellett felhasználja a lakásban keletkező egyéb energiát is. A lakók által kibocsátott test-energián kívül hő keletkezik például főzéskor vagy mosogatásnál, hőt bocsát ki a televízió, a rádió és a számítógép is.

Ez a hőmennyiség összességében elegendő egy átlagos méretű lakás fűtéséhez - állítja a tanácsadó. A hőenergia "megfogásához" szerinte csupán a szigetelés javítására és olyan mechanikus szellőztető berendezésre van szükség, amely visszanyeri a lakásból elszökő hőt.

A fűtés-korszerűsítéssel megtakarított pénzt a lakók a lakásépítési hitelek törlesztésére fordíthatják.