Mount Pelee, a karibi gyilkos

Vágólapra másolva!
A karib-tengeri Martinique szigetén található a Mount Pelee tűzhányó. 1902-es drámai kitörésében elpusztult a sziget fővárosa, St. Pierre és 30 000 ember vesztette életét. Mi történt és miért volt olyan nagy az áldozatok száma? Hiszen a vulkán katasztrofális kitörése előtt már figyelmeztetett.
Vágólapra másolva!

A mindössze 1397 méter magas vulkán utolsó aktív időszaka 1851-re esett. Az akkori kitörés nem sok gondot okozott, mindössze gyenge hamuszórással, morgással jelezte, hogy csak szunnyad a vulkán. Újraéledését 1902. március 23-án észlelték először, s április vége felé egyre aktívabbá vált. Gyakori robbanások, hamu- és kőzetkitörések követték egymást. Április 27-én kutatócsoport indult, hogy megvizsgálja a krátert. Az Etang Secben (azaz Száraz Tengerszem - a vulkán csúcskrátere) egy tavat találtak, amelynek kis szigete is volt: egy fejlődő vulkáni kúp.

A kitörések tovább folytatódtak és egyre hevesebbek lettek. A fővárosra hamueső szállingózott és csípős, kénes gázok terjengtek a levegőben. Ezek töménysége néha már olyan szintet ért el, hogy sokan nedves zsebkendővel az arcukon közlekedtek. A vulkán környékéről vöröshangyák, százlábúak és mérgeskígyók tömegesen menekültek az emberlakta környékekre. Május 3-án már gyakori és hangos robbanások borzolták az emberek idegeit. A lehulló hamu ekkor már olyan sűrű és vastag volt, hogy az utcán elnyelte a lovas kocsik kerekeinek zaját.

A cikk további része - az utolsó figyelmeztető jelekről és a végzetes napról - a Sulinet Földrajz rovatában olvasható.