A Shatt-al-Arab deltája - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
E heti felvételünkön a Perzsa- (Arab-) öböl északnyugati sarkába, a Tigris és Eufrátesz folyók egyesüléséből keletkező Shatt-al-Arab deltatorkolatának térségébe látogatunk. Irak, Irán és Kuvait határvidéke ez, amely a történelem hajnalától a legutóbbi hónapokig mozgalmas vidék volt.
Vágólapra másolva!

A Tigris és az Eufrátesz határolja Mezopotámiát, az emberiség egyik bölcsőjét. A két folyó - bár világviszonylatban nem számítanak bővizűnek - sok hordalékot szállít, a tengeröbölben pedig alacsony a dagálymagasság, így klasszikus deltatorkolat alakul ki. A torkolat folyamatosan újabb területeket hódít el a tengertől. Az ókorban még a folyók összefolyásig, a mai Basra városától északra levő területig hullámzott a tengervíz. A terület délnyugati része az Arab-sivataghoz tartozik.

Irán az ősi Perzsia örököse, míg az arab Irak és Kuvait a középkorban a Török Birodalom része volt, majd az első világháborút követően mindkettő angol mandátumterület lett. Az olajban gazdag két állam (a szomszédos Szaúd-Arábia után a világ második és harmadik legnagyobb olajkészletével rendelkeznek) különböző időpontokban vált függetlenné. Kuvait szunnita, Irak déli része és Irán siíta muzulmán többségű terület.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben

Irak 1980-ban, az iráni iszlám forradalom után megtámadta keleti szomszédját. A képen megjelölt települések, az iráni Abadan, a khorramshahr-i olajfinomítók, a Fao-menti mocsarak szűk térségében 8 évig tartott a milliós áldozatot követelő háború, melynek végén a határok gyakorlatilag változatlanok maradtak. Két évvel később Irak elfoglalta Kuvaitot, ahonnan ENSZ-felhatalmazásra nemzetközi katonai koalíció verte ki 1991 első felében. A helyzet ezután folyamatosan feszült maradt, majd 2003-ban (ekkor már ENSZ-felhatalmazás nélkül) az USA-vezette koalíció szállta meg Irakot, a képen látható térségben is vívott súlyos harcok után. Irak ma is puskaporos hordó, részben a terrorakciók, részben pedig a siíta-szunnita ellentétek miatt.

A TERRA-műhold MODIS-felvételét november 29-én, kedden rögzítette az ELTE műholdvevő állomása.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)