Vágólapra másolva!
Magyar alelnököt választottak az ENSZ Világűrbizottságába. A tisztséget dr. Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) igazgatója tölti be.
Vágólapra másolva!

2006. június 7-én megkezdődött az ENSZ Világűrbizottsága (UN COPUOS - Committee on Peaceful Uses of Outer Space), a világűr békés hasznosításával foglalkozó szervezet idei ülésszaka. A nemzetközi szervezetnek több mint hatvan tagja van, az idei, június 16-ig tartó ülésszakon COPUOS-tagállamként hazánk is képviselteti magát.

Az ülés kezdetén a küldöttek megszavazták a Világűrbizottság tisztségviselőit a 2006-2007-es évekre. A hazai űrkutatás komoly elismerésének tekinthető, hogy a COPUOS első alelnökének a MŰI igazgatóját, dr. Both Elődöt választották meg.

A COPUOS-megbeszélések nem annyira a tudományos kutatással, inkább a világűr hasznosításának kérdéseivel foglakoznak. Napjainkra egyértelművé vált, hogy a világűrrel kapcsolatos fejlesztések húzószerepet töltenek be az egyes országok iparában, az innovációik és csúcstechnológiák meghonosításában, valamint az ezek alkalmazásában gyakorlott szakemberek képzésében. A COPUOS-ülések ezért a hazai technológiai előrelépések szempontjából is kiemelten fontosak.

Kereszturi Ákos