Kiszíneztük az Alpok havát - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten Európa túlnyomó részét tartósan borult idő jellemezte. Mivel a látható és infravörös tartományban működő műholdak nem látnak át a vastag felhőrétegen, olyan helyet kellett keresni, ahol legalább átmenetileg felhőtlen volt az idő. Észak-Olaszország és a Nyugati-Alpok térségében sütött a nap, és nagyjából ez volt az egyetlen kiterjedt derült zóna kontinensünkön.
Vágólapra másolva!

Novemberben már havas az Alpok, és az Európa többi részét borító felhőzet ide is eljut, ahogy ezt a kép szélein láthatjuk. A valós színes felvételen (első kép) a hó és a felhőzet, sőt a köd is fehér színű. Ahhoz, hogy megkülönböztessük őket, az infravörös tartomáynban készült képi csatornákat kell a látható színekkel kiszínezni, ezáltal úgynevezett hamis színes kompozitot készítve.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben itt érhető el!

Második képünk ugyanennek a területnek egy ilyen hamis színes képe: itt a felhőzet és a köd fehér, a magasabbra nyúló felhőtetők halvány narancsvörös árnyalatot is kapnak. Élesen elkülönül ezektől a hó kompakt narancsvörös színe. A hómentes szárazföld zöldes, a víz sötét árnyalatot kap, a vízbe került sűrű hordalék ezt kis bordó árnyalattal színezi meg.

Ezen a felvételen jól kivehetjük, hogy az Alpok völgyeiben helyenként meglevő köd hol érintkezik a felette emelkedő gerincek hómezőivel. Láthatjuk azt is, hogy nemcsak az Alpok északi oldalán húzózó Jura-hegységben, de (a felhők résein át láthatóan) a délre található Appenninekben is havasak a magasabb hegyvonulatok.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben itt érhető el!

Tavaly ilyenkor...

A TERRA műhold MODIS-rendszerének felvételét november 22-én rögzítettük az ELTE vevőállomásán.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)