Irán és a Kaszpi-tenger - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A Kaszpi-tenger valójában a világ legnagyobb tava, szintje 28 méterrel a világtengeré alatt van. Az óriási vízfelület partján öt ország, Oroszország, Kazahsztán, Türkmenisztán, Irán és Azerbajdzsán osztozik. E két utóbbi esik mostani műholdképünk területére.
Vágólapra másolva!

Azerbajdzsán nagyjából a kép északnyugati (bal felső) sarkában látható zöldes színű vidéket foglalja magában. A barna színű félsivatagi vidék és a kép alsó részén látható behavazott tetejű hegyek Iránhoz tartoznak. A hegyvidék az Eurázsiai-hegységrendszerhez tartozó Elburz (nem tévesztendő össze a nem túl távoli Kaukázus Elbrusz nevű csúcsával), amelynek legmagasabb csúcsai 4000 méter fölé emelkednek képünkön.

Az Elburz gerince valóságos éghajlatválasztó; északra a Kaszpi-tenger partja inkább kontinentális, nyáron sokszor párás éghajlatú, míg a hegyek medencéiben és déli oldalán félsivatagi-sivatagi az éghajlat. A partot gyakran borítja felhőzet: képünk legérdekesebb eleme az, ahogy a néhány száz méter magasságig emelkedő, tenger feletti felhőzet élesen kirajzolja a hegyvidék völgyhálózatát.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben

A Kárpát-medence tavaly ilyenkor

A TERRA műhold MODIS-rendszerének felvételét március 14-én rögzítettük az ELTE vevőállomásán.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)