Éjféli nap - Meteosat-felvétel a hosszú sarkvidéki nappalról

Vágólapra másolva!
A nyári napforduló időszakában az Északi-sarkkörtől északra fekvő területeken állandó a nappal, Földünk forgástengelyének a keringési síkhoz viszonyított dőlése miatt ekkor itt nem nyugszik le a Nap. Ezt a jelenséget mutatjuk be a Meteosat-8 operatív meteorológiai műhold felvételén.
Vágólapra másolva!

A lenti kép éjfél körül készült, amikor a Földnek a műhold irányából látszó tányérjának csak egy kis részét világította meg a Nap, tulajdonképpen hátulról és kicsit felülről, az Egyenlítő felett elhelyezkedő műhold irányából nézve.

Forrás: EUMETSAT, ELTE

A geostacionárius műhold mintegy 36 000 kilométer magasságban helyezkedik el, keringési ideje megegyezik a Föld tengely körüli forgásának idejével, így gyakorlatilag az Egyenlítő egy pontja felett "áll". Innen nézve a Föld görbülete miatt nem látszik a teljes sarkvidék, emiatt az éjféli nap által megvilágított terület lényegesen kisebbnek látszik bolygónk felületéhez képest, mint amekkora valójában. A napos sáv egy részét nagyítva, teljes felbontásban is bemutatjuk.

Forrás: EUMETSAT, ELTE

A sarkvidék látszólagos rövidülését e perspektívából jól láthatjuk ugyanezen műhold pénteki, nappali felvételén is.

Forrás: EUMETSAT, ELTE

A Meteosat-8 műhold MSG-felvételeit június 26-án éjfélkor, illetve 28-án késő délelőtt rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán. A rögzített felvételek az Eumetsat tulajdonát képezik.

Timár Gábor - Molnár Gábor (ELTE)