Hómezők Afrikában is - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Amint arról az [origo] is beszámolt, a tél hírnökeként Észak-Afrika partjai mentén is leesett az első hó. A felhők elvonultával a műhold is látta a hómezőket.
Vágólapra másolva!

A hírek szerint a havazás a marokkói partoktól (a felvétel bal szélén túl) az Atlasz algériai vidékeiig terjedt ki. Marokkóban néhány órán át a tengerpartokat is hó fedte, erről azonban a felhőborítás miatt nem készült műholdkép. A mostani felvétel túlnyomó része Algériát ábázolja, északon a Földközi-tenger hullámaival, délen a Szahara sivatagával. A valós színes képen mind a felhőzet, mind pedig a hóréteg fehér színű.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése: 1000x1000 kilométer

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

Hamis színezéssel, az infravörös sugárzásnak látható színekkel megjelenítésével elérhető, hogy a felhők fehér-halványnarancs színben, míg a hó vörös és narancssárga színezéssel jelenlék meg. Így azt is láthatjuk, hogy nemcsak az Atlasz 2000 méter fölötti csúcsain, így a 2300 méter fölé emelkedő Cheila-csúcs környékén maradt meg a hó, hanem a parti Till-Atlasz és a sivatag szélét jelző Szahara-Atlasz közti medencében, lényegesen alacsonyabb térszínen is.

Forrás: ELTE

Ez utóbbi helyszínt nagyítva is megtekinthetjük. A mintegy száz kilométer kiterjedésű hómezőt alig 50 kilométer választja el a Földközi-tengertől - itt azonban magas hegyek emelkednek, amelyek ideig-óráig visszatartják a melegebb tenger felől érkező enyhébb levegőt. A hómezőtől délnyugatra (jobbra le) egy sivatagi sóstó sötétebb foltját láthatjuk.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése: 250x250 kilométer

A fenti kivágatot az előbb megismert hamis színezéssel is megnézhetjük; így különösen szépen elkülönül a hó és a fölötte levő felhőzet rajzolata. Az előbb említett sóstó helyét sötét folt jelzi.

Forrás: ELTE

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét december 3-án rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.