Fehéroroszlán-ikrek születtek a belgrádi állatkertben - kép

Vágólapra másolva!
A hétvégén bemutatták a nyilvánosságnak azt a két oroszlánkölyköt, amelyek a belgárdi állatkertben jöttek a világra. A rendkívül ritka fehéroroszlánok egy mutáns gén révén különböznek társaiktól, és eredeti élőhelyükön ma már alig fordulnak elő.
Vágólapra másolva!

A kölykök még december 9-én, kedden jöttek a világra. Anyjuk, Masa szintén fehéroroszlán, apjuk viszont normális, zsemle színű.

A fehéroroszlánok a természetben rendkívül ritkán láthatók, Dél-Afrikában, a Krüger Nemzeti Parkban fordulnak elő. Az egyik itt honos oroszlánalfaj, a Panthera leo krugeri egyedei mutáns génváltozatot hordoznak, ez okozza a különleges színt, a jelenség azonban nem azonos az albinizmussal. Mivel eredeti élőhelyükön mitikus állatként tisztelik őket, rendkívül értékes zsákmánynak számítanak a helyi vadászok körében. Egy 2004-es számlálás mindössze 30 fehéroroszlánt jegyzett fel az afrikai vadonban. Hogy megőrizzék a különleges színváltozatot, az állatkertek szerte a világon igyekeznek szaporítani az állományt.

Forrás: AFP

A fehér szőrszínt okozó gén recesszív gén, a normális pigmentáltság tehát domináns a fehérrel szemben. Ahhoz, hogy fehéroroszlán-kölyök szülessen, mindkét szülőnek hordoznia kell a recesszív génváltozatot. Az állatkertekben folyó szaporítási program veszélye, hogy beltenyészet alakul ki, ami csökkenti az állomány genetikai változatosságát, és fogékonyabbá teszi őket a betegségekre.