A nagy brit ciklon halála az űrből

Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten Britannia-szerte ismét súlyos havazást hozó ciklon Dánia felé haladt tovább. Legyengült állapotában kicsi, de szép spirálként jelenik meg a Jütland-félsziget felett.
Vágólapra másolva!

A felvételen a ciklon életének végállapotát láthatjuk, amikor a spirált alkotó frontok már szinte teljesen egymásra tekeredtek.

A ciklonban a melegfront és az azt követő, gyorsabb hidegfront az óramutató járásával ellenkező irányba forog. A melegfront mögött, egyre szűkebb sávon húzódik a melegszektor, míg a hidegfront után a hidegszektor helyezkedik el; az Északi-tenger felett ennek jellegzetes felhőmintázatát láthatjuk.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 1000x1000 kilométer

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

Ilyen volt: Közép-Anglia a hó alatt

Mivel a hidegfront gyorsabban halad a melegfrontnál, idővel utoléri azt, a két front felhőzete összeolvad, és úgynevezett okklúziós front alakul ki. A frontérzékenyek által rettegett kettős fronthatást az ilyen okklúziós frontok okozzák. Valójában a felvételen szinte végig kialakult ez az állapot (a piros és kék színű meleg- és hidegfrontot inkább a jobb megértés kedvéért rajzoltuk be), a két front felhőzete már összeolvadt, a spirál közepe környékén pedig gyakorlatilag egyesültek is. A ciklon hidegszektorában látjuk Nagy-Britanniát; a felvételen elsősorban Skóciát borítja itt hó, hasonlóan Norvégia és Svédország déli vidékeihez.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét február 13-án rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.