Discovery: szerencsétlen véletlenek űrsétája

Vágólapra másolva!
A sikeres munka mellett egy rosszul otthagyott rögzítőelem, egy lemerült akkumulátor, szivárgó levegő és egy újraindítandó szkafander-számítógép bonyolította az elmúlt napokat a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. Mindezek után még egy veszélyes űrszemétdarab miatt is pályát kellett módosítani.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, rögzítették, majd kinyitották az űrállomás utolsó napelemtábláját. A sikeres munka mellett azonban néhány probléma is adódott az elmúlt napokban.

Steven Swanson és Joseph Acaba a szombati űrsétán véletlenül rossz pozícióba állított be egy rögzítőelemet. Űrsétájuk összességében sikeres volt, és minden feladatot elvégeztek, azonban a kérdéses rögzítőszerkezet a nyitott és a csukott állás között felemás helyzetben maradt. Ehhez hasonló apró hibák sajnos még feszült figyelem és a sok gyakorlás mellett is előfordulhatnak: súlytalanságban ugyanis nem érezni az irányokat, ennek megfelelően külső viszonyítási pontokhoz kell mérni mindet - amibe néha hiba csúszik. A NASA szakemberei jelenleg azt tervezik, miként lehet a harmadik űrséta programjába a hiba javítását beilleszteni.

Ám nem ez volt az egyetlen szerencsétlen esemény a szombati űrsétán. Swanson a munka megkezdése előtt egy hibás elemet fedezett fel a szkafandere akkumulátorában, emellett enyhe levegőszivárgás is jelentkezett az űrruhájánál - ezért az egyik kesztyűjét ismételten rögzítenie kellett.

Mindezek után, az űrséta elején újabb probléma adódott: ekkor a szkafander elektronikus kijelzőjénél támadt gond, amit számítógépének újraindításával oldottak meg. Szerencsére mindhárom probléma csekély volt, és nem befolyásolták a munkát.

Vasárnap kaptak egy kis pihenőt az asztronauták. A tervek szerint aznap kellett ellenőrzni a toalett recirkulációs rendszerét is, de probléma merült fel a centrifugánál, ezért csak késéssel, magyar idő szerint hétfőn hajnalban kezdték meg a víztisztító tesztelését. A megfigyelések alapján a rendszer jól üzemel, lényegesen csendesebb, mint az elmúlt alkalommal.

Az utolsó űrsétára hétfőn kerül sor, ekkor javítják többek között a fent említett rögzítőelem beállítását. A munkát Joseph Acaba és Richard Arnold végzi - mindketten tanárok voltak korábban, és öt éve választották ki őket a NASA oktatást támogató programja keretében.

Forrás: NASA

Koichi Wakata japán űrhajós (NASA)

Vasárnap délután utasítást kapott a legénység a földi irányítóktól: az ISS-el végezzenek kisebb pályaváltoztatást, hogy elkerüljenek egy űrszemetet a közeljövőben. A kérdéses objektum egy 10 centiméteres test, amely nyolc évvel ezelőtt egy kínai rakétáról vált le. Ez lesz a harmadik űrszemétdarab, amely az elmúlt két hétben megközelítette az űrállomást.

A kérdéses manővert energiatakarékosan valósították meg: nem a hajtóművet használták, hanem az ISS-t és a hozzá kapcsolódó Discoveryt együttesen fordították el úgy, hogy az űrrepülőgép szárnyai lapjával álljanak "menetirányba". Ezért a szárnyakon a ritka felsőlégkör gázai egy ideig erősebb légellenállást fejtettek ki - így egyszerűbben érték el a kért pályaváltozást.

Szombaton a földi ellenőrzők is befejezték a hővédő elemekről készült felvételek átvizsgálását, és megállapították, hogy a Discovery a hazatéréshez megfelelő állapotban van. Az űrrepülőgép a tervek alapján március 28-én, szerdán válik külön az ISS-től.

Útmutatás videón: hogyan készülnek az űrsétára az ISS fedélzetén (NASA)