Kavargó Mediterráneum - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Ahogy megérkezik a tavasz, megszaporodnak a Szahara irányából északra tartó porkitörések és homokviharok. Mostani képünkön is ez látható, ám a port és homokot most egy mihozzánk is elérő óriási ciklon szippantotta ki a sivatagból.
Vágólapra másolva!

A felvétel fő látványossága egy kifejlett mérsékelt övi ciklon, amelynek középpontja a kép készítésekor nagyjából Nápolynál, az olasz csizma déli része felett volt és északkelet felé mozgott. A felvétel készítését megelőző órákban Szicília partjainál a ciklonhoz kapcsolódóan tornádót is megfigyeltek. A hatalmas spirál két karja közül az egyik messze kinyúlik dél felé, és Afrika líbiai partjaiig látható, míg a másik Olaszország nyugati partvidéke fölött bár rövidebb, de semmivel sem erőtlenebb. A ciklon középpontja körül mindkét ágból jelentős csapadék is hullott.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 1750 x 1750 kilométer

A felvétel feliratok nélkül, nagyobb méretben

Az Afrikáig nyúló hosszabbik ág végén a felhők már alig látszanak, a ciklon aktivitását itt a felkapott sivatagi por és homok mutatja. A front felhőzete mellett és annak keleti oldalán óriási porvihar tombol, a kép tanúsága szerint a szálló por egészen az Égei-tengerig jól látható, elhomályosítja mind a tengert, mind a görög szigetvilágot.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét március 6-án rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.