Tavasz görög módra: napfényes Égei-tenger - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Míg térségünkbe lassan és esőkkel érkezik a tavasz, ezer kilométerrel délebbre már javában élvezik szépségét. A görög szigetvilágban és a környező területeken gyönyörű felhőtlen időben készült ez a műholdkép.
Vágólapra másolva!

Persze ezen a tájon a tél messze nem olyan hideg, mint nálunk; a mediterrán klíma névadó területén, a Földközi-tenger mellékén járunk. Az örökzöld növényzet ezen a felvételen is uralja Görögország nagy részét, Kis-Ázsia parti területeit, a csatlakozó folyóvölgyeket és természetesen a görög szigetvilágot is.

Érdemes egy pillantást vetnünk a tengerre is: Rodosz térségében a vízfelületen világosabb foltot látunk. A tavaszi napéjegyenlőség elmúltával, a felvételek készültekor a Nap viszonylag magasan jár az égen, tükröződése, becsillogása (angol szóval: a sunglint-effektus) egyre gyakrabban jelenik meg a mediterrán képeken; ezt látjuk itt is.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 1000x1000 kilométer

Nézze meg a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

A hegyekben, különösen északon és Kis-Ázsia magasabb gerincein még havat találunk. A hó azonban olvad, ennek legszebb nyomát meglepő módon a tengerben láthatjuk: az albán partok mentén az olvadó hó miatt nagyobb hozamú folyók hordaléka és az azon elszaporodó plankton festi világos színűre a vizet.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét március 28-án rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.