Mi is követhetjük, megnyílnak-e idén az északi átjárók

Vágólapra másolva!
A NASA MODIS-felvételeket bemutató honlapján újabban egy-egy érdekes kép tűnik fel naponta: az Északi-sark tágabb környezetének felvételeiből álló Arktisz-mozaik, amelyen valódi perspektívából láthatjuk a sarkvidéket, és követhetjük a jégtakaró kiterjedését.
Vágólapra másolva!

A világtérképeken a sarkok környéke igencsak torzítottan jelenik meg, a gömbhöz hasonló Föld felszíne ugyanis csak így jeleníthető meg síkban. Az Északi-sarkvidék tényleges szomszédsági viszonyai így nem nyilvánvalóak első látásra. A Google Earth virtuális földgömbjét a pólushoz fordítva persze már a valós viszonyok jelennek meg, és most a NASA jóvoltából a MODIS-képekből készített mozaikon is láthatjuk ugyanezt a perspektívát.

Ha a felvételeken naponta nézzük - a NASA kétóránként frissíti a mozaikot - akár otthonról is nyomon követhetjük, hogy szeptemberben idén is megnyílik-e a Kanada partjainál húzódó Északnyugati- vagy a Szibériával szomszédos Északkeleti-átjáró.

Forrás: NASA

A felvétel feliratok nélkül, nagyobb méretben

Az Arktisz-mozaik a NASA oldalán

A felvétel kiterjedése 6144x6144 kilométer

A mozaikon sehol nincs éjszaka. Egyrészt, nyáron a sarkvidéken nem nyugszik le a nap, másrészt pedig a mozaik minden felvétele azonos helyi idő szerint készült; teljes felbontásban még az is látszana, hogy a felvétel egyes részein már irányba esnek a felhők árnyékai. Az egyes műhold-áthaladások közt másfél óra telik el, ez idő alatt pedig a felhők elmozdulnak, a képhatárokon így nem tökéletes az illeszkedés.

Forrás: NASA

A felvétel kiterjedése 6144x6144 kilométer

Az Arktiszt általában nyáron is majdnem zárt felhőzet borítja. A felhők és a jégtakaró valós színekben egységesen fehér, de a hamis színes infravörös kompozit képeken az előbbi fehér marad, míg a hó- és jégfelszín vörös színben jelenik meg. Még a majdnem zárt felhőzet alatt is felsejlik a sarki jégtakaró néhány része és Grönland belföldi jégtakarója.

A bemutatott MODIS-mozaik az augusztus 16-i felvételekből készült.