Kiderült, miért köpnek nagyon pontosan a kobrák

Vágólapra másolva!
A köpködő kobráknak kivételes képességük, hogy mérgükkel szembeköpjék a támadóikat. Egy most megjelent tanulmány a nagysebességű fényképezés és az úgynevezett elektromiográfia segítségével feltárta a kobrák "köpésének" mechanizmusát.
Vágólapra másolva!

A valódi kobrák (Naja) nemzetségébe tartozó köpködő kobrák elnevezése egy kicsit félrevezető, ugyanis a valóságban nem köpik a mérgüket, hanem a méregmirigyet körülvevő izmok segítségével préselik ki a mérget a méregfogon át.

A kispriccelt méreg a bőrrel érintkezve hatástalan, de szembe kerülve komoly fájdalmat, sőt vakságot okozhat. A kígyók akár 180 centiméter magasra is ki tudják lőni mérgüket, s korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy meglepő pontossággal képesek célozni: 60 centiméteres távolságból 100 százalékos valószínűséggel beletalálnak az áldozat szemébe.

A Massachusets Egyetem kutatói, dr. Bruce Young, Melissa Boetig és dr. Guido Westhof most megtalálták a kígyók sikerének titkát. Az izomrostok elektromos tevékenységeinek vizsgálatával (elektromiográfia), valamint nagysebességű fényképfelvételekkel megállapították, hogy a kobrák valójában nem egy pontba céloznak.

A köpést megelőzően a kígyók feji és nyaki izmai megfeszülnek, és spriccelés közben ide-oda mozgatják az állat fejét, ezáltal összetett mintázatot alakítanak ki. Így az állatnak nem kell teljesen pontosan eltalálnia a támadó szemét, elegendő csak nagyjából behatárolni azt.

A szerzők elmondása szerint, míg a méregapparátus a méreg előre történő kilövéséért felel, addig a feji és nyaki izmok gyors rezgőmozgása az anyag szétszóródását segíti elő, maximalizálva annak az esélyét, hogy a köpött méreg egy része a szembe jusson.

Molnár Orsolya
negyedéves zoológus

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!