Közép-Anglia a hó alatt - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét időjárási érdekessége kontinensünkön a szokatlanul tartós és vastag hótakaró volt a Brit-szigeteken - ez látható e heti műholdfelvételünkön.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten szokatlanul kemény téli időjárás, intenzív hóesés köszöntött a Brit-szigetekre.

Az elején le kell szögezzük: nagy szerencsére volt szükség ahhoz, hogy ilyen kép egyáltalán létrejöhessen. A hó egy vastag felhőrétegből hullott két napon át, majd rövid napos idő következett. Az alábbi műholdfelvétel ebben az időszakban készült. Ezután a havazás újabb hulláma következett, amely ismét lehetetlenné tette az űrfényképezést.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 300x300 kilométer

Nézze meg a felvételt nagyobb méretben, feliratok nélkül!

A felvételen azt láthatjuk, hogy míg a sziget belsejében összefüggő és egységes a hótakaró, amely például Nagy-London egész térségét is elborítja, a partokon nem marad meg a téli csapadék. Ez nem meglepő: a tengert az Észak-Atlanti-áramlás melege fűti, ezért a lehulló hó csak rövid ideig marad meg a part közelében. A felvétel készítésekor (tehát majdnem egy nappal ez első havazási hullám vége után) a hó már csak a Temze-torkolatban ér a tengerpartig, illetve délen, Kent partjainál közelíti meg azt.

Forrás: ELTE

A területet a szokásos, hótakarót kiemelő hamis színezéssel bemutatva jól elkülönül a hó és a kép délnyugati és délkeleti részén látható fátyolfelhőzet, illetve az északon húzódó néhány kisebb felhő. Az infravörös sávban észlelt, de a képen pirosra színezett hótakaró élénk színe a hó friss és még nem olvadt voltára utal. A felvétel készítését követő második hideghullám csapadéka ezt tovább hízlalta, és valószínűleg szélesítette is, azonban a folyamatos felhőborítás miatt ezt nem láthattuk az űrből.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét február 4-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.