Képek az évszázad napfogyatkozásáról

Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint július 21-éről 22-ére virradó hajnalban zajlott az évszázad leghosszabb napfogyatkozása, amelyet a helyszíneken és az élő televíziós, internetes közvetítések segítségével százmilliók követhettek figyelemmel. Nézze meg képekben!
Vágólapra másolva!

Százmilliók figyelték az elsötétedő eget magyar idő szerint szerdán hajnalban Ázsia-szerte, amikor megkezdődött a század leghosszabb teljes napfogyatkozása. A napfogyatkozás szabad szemmel az indiai Kambaj-öböltől Nepálon, Bangladesen, Butánon, Mianmaron és Kínán át egészen a Hawaii és Ausztrália között félúton elterülő, apró szigetekből álló Kiribatiig volt látható megközelítőleg 15 ezer kilométer hosszan, mintegy 250 kilométeres sávban. A totalitás sávjának közepén maximálisan 6 perc 39 másodpercen át tartott a nappali sötétség.

A napfogyatkozás teljes időtartama 6 perc 39 másodperc volt a Csendes-óceán felett. Legközelebb 2132-ben várható, hogy a Hold ilyen hosszú időre kitakarja a Napot. Indiában négy percig, Shanghajban mintegy 5 percig tartott a jelenség.

Indiaiak és nepáliak milliói vegyes érzelmekkel várták a jelenséget. Voltak, akik a napfogyatkozás idején megmártóztak a szent folyókban és tavakban a jószerencse reményében - a csillagjósok szerint a természeti jelenség másoknak balszerencsét hoz. Sok várandós anya bezárkózott otthonába, mások előzőleg a szülés meggyorsítására vagy késleltetésére kérték orvosukat a komplikációk elkerülése érdekében. Sokan nem engedték iskolába a gyermeküket, mert a napfogyatkozás ideje egybeesett a reggelivel, márpedig a hindu szokás szerint balszerencsés napfogyatkozás idején ételt készíteni. Nepálban 22-én a gyermekek védelmében nem nyitottak ki az iskolák.

Az ősi kínai kultúrában a napfogyatkozás természeti katasztrófákkal vagy császári család tagjainak halálával kapcsolatos ómen volt. Kínai illetékesek szerint nagy feladat volt meggyőzni a közvéleményt, hogy a városokban rendben fognak működni a szolgáltatások - írja az MTI.

A napfogyatkozás képekben (Kattintson a képre, galéria nyílik!)

Forrás: AFP
Indiai iskoláslányok a napfogyatkozásra készülnek Siliguri városában július 21-én.

Forrás: AFP
Egy férfi speciális napfogyatkozásnéző szemüvegeket árul a Nehru Planetárium előtt az indiai Bangalore-ban július 21-én

Forrás: AFP
Felhők gyülekeznek Shanghajban - csakúgy, mint Kelet-Kína egyéb részein - július 21-én

Forrás: AFP
Izgatott megfigyelők Hongkongban július 22-én

Forrás: AFP
Hindu hívők gyülekeznek a Gangesz partján az indiai ősi szent városban, Varanasziban, hogy a napfogyatkozás után fürdőt vegyenek július 22-én

Forrás: AFP
Hindu hívők imádkoznak a Yamuna folyóban Új-Delhiben július 22-én

Forrás: AFP
Indiai asszony nézi a napfogyatkozást Varanasziban

Forrás: AFP
Közép-Kínában több szerencsével jártak a napfogyatkozásra kíváncsiak, mint a Shanghaj közelében fekvő tengerparti városokban, ahol a felhős ég és a eső helyenként teljesen eltakarta a napot. Ám az esős idő sem tartotta távol a shanghajiakat, hogy fotókat készítsenek a század leghosszabb napfogyatkozásáról

Forrás: AFP
Ezen a Hongkongban készült képsorozaton a helyi, részleges napfogyatkozás kezdeti fázisa (bal oldali kép), maximuma (középső képek) és végéhez közeledő része (jobb oldali kép) látható

Forrás: AFP
A részlegesen takart Nap a hongkongi Stanley beach fölött július 22-én

Forrás: AFP
Elsötétült Shanghai

Forrás: AFP
A teljesség látványa az indiai Varanasziból

A napfogyatkozás hátteréről korábbi cikkünkben olvashat.