Látványos repülés az egyetlen vulkanikus kisbolygó felett

vesta
Vágólapra másolva!
Első alkalommal repülhető körbe virtuálisan a Vesta kisbolygó az eddig készített legrészletesebb domborzatmodell alapján. Az animáció egy napkeltével kezdődik, majd a kamera az egyenlítői derékszíj felett halad el, végül egy hatalmas kráter is látható.
Vágólapra másolva!

Látványos videót készítettek a Vesta kisbolygóról a körülötte keringő Dawn-űrszonda mérései alapján. A Vesta az egyetlen, bazaltos vulkáni kőzeteket tartalmazó aszteroida, és egyben a legkisebb égitest a Naprendszerben, amelynek felszínén egykor vulkánok törtek ki. Az animáció az elmúlt hónapok felvételei alapján készült legrészletesebb ilyen film, és azt mutatja, amit a Vesta körül haladva látnánk. Érdemes megfigyelni, hogy az égitest alakja nem szabályos gömb vagy forgási ellipszoid, és a becsapódások elég egyenetlenné tették.

Képzeletbeli repülés a Vesta kisbolygó felett (NASA, JPL-Caltech, UCLA, MPS, DLR, IDA)

Az animáció elején a kamera a Vesta egyenlítője mentén halad a napkelte irányába. Miután kivilágosodik, megfigyelhető a Divalia Fossa egymással párhuzamos, több kiemelkedő hegyvonulata, amelyek derékszíjként futnak körbe a kisbolygó egyenlítői síkjában. Ezt követően a 60 kilométeres Marcia-kráter látható, amelynek lejtőjét néhol omlásos törmelék borítja. A kamera végül az 5 kilométer magas Aricia Tholus hegyet felett halad el, s ez kétszeres függőleges torzításban látható - a kiemelkedések itt tehát kétszer magasabbnak látszanak, mint valójában.

A Dawn-űrszonda már csak három hónapig kering a Vesta körül, majd augusztusban elindul a legnagyobb kisbolygó, a Ceres felé.