Bombakereső elefántokat képeznek ki Dél-Afrikában

afrikai elefánt
Évente körülbelül 30.000 afrikai elefántot ölnek meg az orvvadászok. Kína sokáig az elefántcsont kereskedelem legnagyobb piaca volt, de 2018-ban betiltották.
Vágólapra másolva!
A kutyákat már régóta alkalmazzák a tűzszerészek robbanószerek kiszagolására. Idomított patkányokat használtak a régi afrikai háborúkban lerakott taposóaknák felkutatására. Horvátországban méheket tanítottak be TNT felismerésére. Most az elefántok is csatlakoznak a sorhoz.
Vágólapra másolva!

Az új kutatások Dél-Afrikában folynak amerikai részvétellel. Az előzetes eredmények szerint az elefántok is kitűnően teljesítenek a robbanóanyagok kiszimatolásában. A megtalált bombát lábuk felemelésével jelzik.

Nagyon gyorsan tanulnak, és rendkívül érzékeny a szaglásuk. További előnyük, hogy az elefántok hosszabb ideig emlékeznek a kiképzésre, mondta Stephen Lee, az USA katonai kutatóintézetének vezető kutatója.

Afrikai elefánt Forrás: Wikimedia Commons

A vastagbőrűek bombakutató képességére Angolában figyeltek fel. Az országban rengeteg aknát raktak le 2002 előtt, amikor békét kötöttek a harcoló felek. A harcok miatt elmenekült elefántok is visszatértek, és az állatok jó része ösztönösen kikerülte az aknákat az aknamezőkön.

Alig hibáznak

A kutatók ezután kezdték módszeresen betanítani bombakeresésre az állatokat a Pretoriától északra fekvő Bela-Bela város közelében. Az állatok 3,6 százalékos hibaaránnyal szúrták ki az acetonban oldott és szűrőpapírra csepegtetett TNT-t tartalmazó vödröket (502 vödörből csak 18 esetben hibáztak).

Százszázalékos teljesítményt nyújtottak, ha a robbanóanyagot tartalmazó vödröket más, erős szagú anyagot (például teát vagy benzint) tartalmazó edényektől kellett megkülönböztetniük.

Az eredmények nem lepték meg George Wittmeyer elefántszakértőt.

„A világuk elsősorban szagokból áll” – mondta a Coloradói Állami Egyetem kutatója. „Szagérzékenységükről már korábban kiderült, hogy egyedülálló.”