Azonkívül, hogy a tradicionális mexikói ital alapanyaga, a kék agávé (Agave tequilana) tartalmaz egy olyan anyagot, amely elősegíti a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen két anyag, a kalcium és a magnézium felszívódását, állapították meg mexikói kutatók.
„Az agávéban található fruktánok, megfelelő bélflóra jelenlétében
elősegítik a csont újraképződését még csontritkulás esetén is”
– mondta Mercedes López, a program vezetője.
A kutatócsoport több állatkísérlet végrehajtása után jutott erre a következtetésre.
A nőstény egerek petefészkének eltávolításával csontritkulást váltottak ki az állatokban. Ez után agávéból származó fruktánokat adagoltak az egereknek. Nyolc héttel később mintát vettek a combcsontból, hogy lemérjék az ásványok felszívódását és az úgynevezett oszteokalcin (az új csont képződését jelző fehérje) mennyiségét.
„Azt tapasztaltuk, hogy a fruktánokat fogyasztó egerek majdnem 50 százalékkal több ilyen fehérjét szintetizáltak, ráadásul a csontjaik átmérője nagyobb volt, mint a fruktánokat nem kapó egereké” – mondta López.
Az eredmények lehetőséget nyújtanak a csontritkulás alternatív kezelési lehetőségének kidolgozására.
Ez azért fontos, mert a csontritkulás (oszteoporózis) legalább 200 millió embert (főként nőket) érint a világon. Ez azt jelenti, hogy az 50 éven felüli népességben minden ötödik csonttörés ezzel a betegséggel kapcsolatos.