Repedések jelentek meg a pokol kapuján

pokol kapuja
Vágólapra másolva!
Jelentős mennyiségű lávát okád ki magából Etiópia legaktívabb vulkánja, az Erta Ale. A „füstölgő hegy" és „pokol kapuja" néven is ismert tűzhányó közelében az elmúlt időszakban tektonikus aktivitás volt tapasztalható, ami miatt nagyobb repedések keletkeztek a vulkán felszínén.
Vágólapra másolva!

A vulkáni tevékenységet a Landsat 8 földfigyelő műhold kapta lencsevégre még január 26-án. A felvételt két képből állították össze, az egyik természetes színben, a másik infravörösben ábrázolja a tűzhányót és környékét. A műholdképen látható vörös foltok valójában forrópontok, amik két különálló lávafolyást ábrázolnak. Az is jól látható, hogy a lávatavakból vulkáni gőzök és gázok távoznak – olvasható a Live Science tudományos portálon.

Forrás: Joshua Stevens, using Landsat data from the US Geological Survey

A Volcano Discovery weboldal szerint a vulkánon január 21-én újabb hasadékok jelentek meg, e töréseken keresztül jut a láva a felszínre. Emellett a lávatavak egyikében a lávaszint jelentősen megemelkedett.

Az Erta Ale Etiópia és Eritrea határának közelében, az Afar-medencében helyezkedik el, 1967 óta folyamatosan működik. Környezete sivatagos, és jórészt a tengerszint alatt fekszik, így az Erta Ale a világ egyik legmélyebb fekvésű vulkánja. Legmagasabb pontja 613 méterrel emelkedik a tengerszint fölé.