Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Meglátogattuk Dörgicse Pántlikáját

Pántlika Pincészet
A Pántlika Pincészet pincéje
Vágólapra másolva!
A Balaton-felvidék egyik vulkáni kúpján található Dörgicse és a térség egyik legjobb borászata, a Pántlika Pincészet. A hét elején ízelítőt kaphattunk, milyen borok érnek és készülnek a pincészet „boszorkánykonyháján" Márton napra és az utána következő időszakra.
Vágólapra másolva!

A pincészetbe érve rögtön egy kellemesen illatos, jó savakkal rendelkező sauvignon blanc-nal fogadott bennünket a pincészet borásza, Ferencz Zoltán Gábor. Ez a bor lesz majd az egyik Márton napi tétel.

Utána végigjártuk az érlelő acéltartályokat, ahol többek közt juhfark és olaszrizling hordómintákat kóstoltunk. A pincébe érve három különleges, nemsokára palackba kerülő tétel várt ránk. Egy 2015-ös cabernet franc, egy 2015-ös cabernet franc-cabernet sauvignon házasítás és egy 2016-os, kései szüretelésű sárga muskotály.

Ferencz Zoltán Gábor borász magyaráz a vendégeknek Forrás: Origo

A pincészet nagyon erős a vörösborokban (számos díjat és kitüntetést nyertek már), ezért nem okozott meglepetést, hogy a kínált tételek is kiváló minőségűek voltak. A sárga muskotály viszont minden szempontból külön kategória.

Ferencz Zoltán Gábor elmondta, hogy a vidéken talán ötven évente egyszer fordul elő olyan időjárás, amikor a szőlőszemeken megjelenik a tokaji borok jellegzetes ízét adó gomba, a botritisz, és ettől különösen édessé és zamatossá válnak a szemek. 2016-ban ilyen év volt és sikerült is megóvni a szőlőt a madaraktól és idejében leszüretelni. Az eredmény egész különleges ízvilágú, muskotályos illatú és aromájú, de kicsit a tokaji aszúkra jellemző, édes ízű, elég magas savtartalmú bor lett, amelynek csak egy hibája van, hogy kevés palack lesz belőle.

A Pántlika Pincészet pincéje Forrás: Origo

A látogatás végén az előrehozott Márton napi libacombhoz három remek tételt, egy 2016-os juhfarkat, egy 2016-os olaszrizlinget (ezek nemsokára forgalomba kerülnek), illetve a pincészet egyik zászlósborát, a 2015-ös dűlőszelektált Agyaglik Olaszrizlinget szolgáltak fel.

Bármelyiket ajánlom a Márton napi vacsora mellé, de engem legjobban a juhfark fogott meg. Ez azért is nagy szó, mert a juhfark nem a kedvenc borom, nagyon kevés pincészeté tud közel kerülni hozzám. Azt is hozzá kell tenni azonban, hogy ez a juhfark nem tipikus „somlói" jellegű, erősen ásványos, száraz, elég fanyar bor, hanem annál sokkal összetettebb ízvilágú, bársonyosabb (juhfarkhoz képest) ital.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről