Az Alimentary Pharmacology and Therapeutics című orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány kilenc különböző kutatás eredményeit fésülte át. Az átfogó elemzésből azt állapította meg, hogy napi egy csésze kávé 22 százalékkal csökkenti a cirrózis, vagy köznapi nevén májzsugorodás kockázatát.
A cirrózis a máj sejtjeinek nagyfokú károsodását jelenti, amely kötőszövet-felszaporodással jár a máj állományában. Súlyos, előrehaladó betegség, amely hosszas fennállás után a májműködés elégtelenné válása mellett számtalan egyéb szövődmény útján is végül halálhoz vezethet. Az esetek körülbelül felét idült alkoholizmus okozza.
A kávéadag növelésével az egészségvédő hatás fokozható. Napi két csésze kávé 43 százalékkal, három csésze kávé már 57 százalékkal, négy csésze fekete nedű pedig 65 százalékkal csökkenti a cirrózis kialakulásának esélyét.
A BMJ orvosi szakfolyóirat 200 korábbi kutatás eredményeit tanulmányozta át, és azt találta, hogy napi 3-4 csésze kávé 19 százalékkal mérsékli a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát.
A JAMA Internal Medicine szerint minden egyes csésze kávé elfogyasztásával 7 százalékkal mérsékeljük annak esélyét, hogy 2-es típusú diabétesz alakuljon ki.
A cikk folytatódik, lapozzon a következő oldalra!