Világhírű, virágzó vállalkozást épített a semmiből

Madam C. J. Walker
Madam C. J. Walker az első női milliomos
Vágólapra másolva!
A nem mindennapi meggazdagodás története egy álommal kezdődött. A felszabadított rabszolgaként született Madam C. J. Walker mosogatónőként alig egy dollárt keresett naponta, amikor különös álom súgta meg neki egy hajnövekedést serkentő tonik titkos összetevőit. A 1,25 dolláros befektetés végül varázslatos áttörést hozott: a mai napig létező és népszerű, „csodatevő Walker-módszer" milliomossá tette.
Vágólapra másolva!

Szülei és testvérei rabszolgaként dolgoztak

Madame C. J. Walker 1867. december 23-án Sarah Breedlove néven született egy Luisiana állambeli ültetvényen.

Ő volt az első gyermek a családban, aki már szabad emberként dolgozott a gyapotmezőkön.

Szülei, Owen és Minerva Anderson Breedlove, valamint nővére és három bátyja születése előtt még rabszolgaként robotoltak a földeken, amíg az amerikai polgárháború fel nem szabadította őket. Az ínséges és szegényes gyermekkor további szenvedést hozott számára, amikor mindössze hétévesen árvaságra jutott.

Madam C. J. Walker az első női milliomos Forrás: commons.wikimedia.org

A kislányt hamarosan a nővére és annak férje vette magához, ám a sógora kegyetlenkedése mély nyomokat hagyott a lelkén. Csupán tizennégy évesen inkább feleségül ment Moses McWilliamshez,

akitől hamarosan egy lánya is született, akit Leila névre kereszteltek. A férfi azonban két év múlva elhunyt, és az alig húszéves Sarah megözvegyült.

Szinte teljesen elveszítette a haját

Ezután Sarah a lányával együtt Saint Louis városába költözött a három bátyjához, akik fodrászként vállaltak állást. Több mint egy évtizedig mosónőként dolgozott, amivel alig egy dollárt keresett naponta.

A hajápoló szerek valóságos csodát tettek Forrás: commons.wikimedia.org

Csatlakozott a Szent Pál Afrikai Metodista Püspöki Templom felekezetéhez, ahol a kórusban is énekelt. Hamarosan a Színesbőrű Nők Nemzeti Szövetsége szárnyai alá került, majd 1894-ben feleségül ment John Davishez, de a házasságuk gyorsan megromlott, és a pár hamarosan elvált. Sarah élete közben egyre nehezebbé vált.

– mondta Madame C. J. Walker később a New York Timesnak.

Az első termékek megjelenésétől hosszú út vezetett a sikerig Forrás: commons.wikimedia.org


A lelki gyötrődés mellett a korszak egészségügyi körülményei is megviselték: a szegényes táplálkozás, a mosoda vegyszeres szerei miatt egyre több lúg került a szervezetébe. Emiatt

a haja korpásodni kezdett, a fejbőre számos betegséget jelzett

és egy részen meg is kopaszodott. Bár különböző hajápolókat is kipróbált, egyik sem vált be.

Álmában találta meg a titkos összetevőket

Az 1900-as évekre Sarah elveszítette hajának egy részét és egyre inkább kétségbeesett. A segítség nem várt helyről érkezett: egyik éjjel varázslatos álmot látott, amely örökre megváltoztatta az életét.

– mondta később a furcsa felfedezésről. – A fejbőrömre kentem, és néhány hét múlva újra kinőtt a hajam, ami szebb volt, mint valaha.

Az első gyárépületek egyike Forrás: commons.wikimedia.org

Sarah úgy döntött, hogy a mosónői állás után vált, és átpártolt a szépségiparba.

Egy Annie Turnbo Malone nevű afrikai-amerikai vállalkozónál kezdett el dolgozni ügynökként.

Két év értékesítési tapasztalatot szerzett, majd 1905-ben átköltözött Denverbe, ahol egy gyógyszerésznél kapott állást szakácsként. Itt sajátította el a kémia legfontosabb alapjait, amivel tökéletesítette az álmában látott hajkenőcsöt, és amely orvosolta a korpásodást és más fejbőrbetegségeket.

Lassan, de biztosan gyarapodott a vállalkozás Forrás: commons.wikimedia.org

Mivel akkoriban számos amerikai küzdött hozzá hasonló problémákkal, a termék szinte biztos sikert garantált.

Saját kifejlesztésű termékét eleinte házaló ügynökként kezdte értékesíteni, de a templomi eseményeken is bemutatta őket.

Felismerte a marketing úttörő jelentőségét

Az 1906-os év újabb áttörést hozott a korábban szegény sorsú asszony életében: feleségül ment Charles Joseph Walkerhez, aki reklámszakemberként dolgozott. Nevet változtatott, és Sarah Breedlove helyett a Madame C. J. Walkert használta, és férje segítségével elkezdte építeni a saját márkáját.

A boldogság és a szépség kézikönyve Madam C. J. Walker tollából Forrás: districtcronicles.com

Kifejlesztette a „Walker-módszert" vagy más néven a „Szépségkultúra Walker-rendszerét", amely a titkos összetevőkből álló, samponos hajmosásból, a hajnövekedést serkentő tonikok és kenőcsök használatából és módszeres fésülködésből állt.

Megalapította a C. J. Walker Manufacturing Companyt, amely 1908-ban tovább terjeszkedett Pittsburghben. A marketing úttörő jelentőségét felismerve építették tovább az üzletet: hamarosan szépségszalont nyitottak, és iskolai képzést biztosítottak a Madam Walker márkaképviselőknek.

A reklámkampányba az olyan, piacvezető újságokat is bevonták, mint a New York Times Forrás: convene.com

Madame C. J. Walker két évvel később áthelyezte üzleti központját Indianapolisba, ahol egy kereskedelmi központot létesített, több ezer nőt foglalkoztatva.

Kiemelten támogatta a nőket és a feketéket

Bár hatévnyi házasság után Charles Joseph Walker és időközben milliomossá vált felesége elváltak, az asszony megtartotta nevét, és folytatta menetelését a csúcsra. Lánya, Leila unszolására 1913-ban kilépett a középnyugati környezetből, és irodát nyitott New Yorkban.

A manhattani üzlet impozáns épületét Vertner Tandy, az első „regisztrált" fekete építész tervezte.

Madam C. J. Walker egyre sikeresebb üzletasszony lett Forrás: commons.wikimedia.org

Madame C. J. Walker egy többszintes házba költözött, amely Countee Cullen költő után a „Sötét torony" nevet kapta: első emeletén kapott helyet a Leila Főiskola, és további három emeleten különböző, szórakoztató terek létesültek. Walker gyorsan megszokta Harlem társadalmi és politikai kultúráját, ahol nagy szeretettel fogadták.

Az asszony azonban nem feledte múltját: élete során kiemelten támogatta a nőket és a feketéket.

Madam C. J. Walker vállalkozása évről évre bővült Forrás: tes.com

Jótékonysági alapok létrehozásával és működtetésével igyekezett javítani a fekete bőrűek életét, oktatási ösztöndíjakat alapított, és gyakran adományozott nagyobb összegeket. Segítette egy indianapolisi szállást és közösségi kikapcsolódási lehetőségeket biztosító YMCA megépítését 1913-ban.

Az üzletasszony híressé vált jótékonyságáról is Forrás: madamecjwalker.com

Tüntetéseket szervezett a feketékkel szembeni erőszak ellen való tiltakozásul, előadásokat tartott politikai, társadalmi és gazdasági témákban.

Gyakran hívta fel a figyelmet a megfelelő higiéniára, és többször mesélte el nyilvánosan élete történetét, ezzel is inspirálva a nőket, hogy merjenek nagyot álmodni.

Bátorságra buzdította a fekete bőrű nőket

Madame C. J. Walker közben dúsgazdag üzletasszonnyá vált. Sikerét elsősorban a nagy álmok, a kitartó munka, valamint a megfelelő marketing biztosította. A mindig fekete-fehérben járó, utazó ügynökökön kívül korának talán első, meghatározó reklámkampányát bonyolította le, amelyet akár egy mai vállalkozás is megirigyelhetne.

Madame C. J. Walker egy bélyegen is helyet kapott Forrás: madamecjwalker.com

– mondta egyszer. – Azt tanácsolom az embereknek, hogy ne üljenek le, és ne várjanak a jövőbeli lehetőségekre. Keljenek fel és váltsák valóra az álmaikat.

Az első nő, aki a saját erejéből tudott milliomossá válni, 1919-ben, 51 éves korában halt meg veseelégtelenség miatt. Halála idején körülbelül 40 ezer nőnek adott munkát. Hajápoló termékei és vállalkozása azonban tovább virágzott. A Madame C. J. Walker a mai napig Amerika vezető márkáját jelenti, és több száz millió dolláros portfólióval rendelkezik.