Egy új kutatás szerint az evolúció azonban hatást gyakorolhat arra az enzimre (pontosabban az azt kódoló géncsoportra) is, amely fontos szerepet tölt be az alkohol lebontásában.
Az alkohol-dehidrogenáz (ADH) acetaldehiddé bontja le az alkoholt.
Ez a mérgező vegyület felelős azután a fejfájásért és egyéb kellemetlen tünetekért, amelyeket egy átmulatott éjszaka után tapasztalunk meg.
Szerencsére a szervezet azután ezt a vegyületet is viszonylag gyorsan képes átalakítani egy nem mérgező vegyületté (acetáttá), így hozzávetőleg egy nap után elmúlik a másnaposság.
Úgy tűnik azonban, hogy az evolúció megtalálta a módját, hogyan fékezze meg az emberiség alkoholfüggőségét.
Létrehozta ugyanis az ADH egy új változatát, amely befolyásolja az alkohollal és a berúgással szembeni toleranciánkat, és a szervezetünk acetaldehid-lebontó képességét.
Lényegében ez azt jelenti, hogy egész kis mennyiségű szeszes ital fogyasztása után is rosszul lesz az, aki ezeket a génváltozatokat hordozza.
Ezeket a géneket egyelőre csak Kelet-Ázsiában és Nyugat-Afrikában találták meg, de ki tudja, mikorra terjednek el az egész bolygón, ha elterjednek egyáltalán, írja az IFLScience.