A müncheni Helmholtz Központ kutatói egy új háromdimenziós eljárás segítségével állapították meg, hogy az eddig vélttel ellentétben
nem a leptin szállításában bekövetkező zavar áll az elhízás hátterében.
A szakértők eredményeiket az International Journal of Obesity című szaklapban mutatták be – közölte csütörtökön a központ.
Az eljárás lehetővé tette a kutatók számára, hogy egy egerekkel végzett kísérletben láthatóvá tegyék és végigkövethessék az agyban a hormon útját. Az eredmény szerint a telítettség érzéséért felelős leptin vékony és elhízott egereknél is elegendő mennyiségben jutott az agyba.
A táplálkozási viselkedés oka ezért a kutatók szerint az idegsejtekben keresendő.
A zsírszövet által termelt leptin a telítettség érzésében játszik fontos szerepet. Ha valaki egyszerűen nem érez telítettséget, holott sokat evett, leptinrezisztencia állhat a háttérben.
„Az érintettek állandóan éhséget éreznek, mintha zsírraktáraik nem lennének már régen tele” – olvasható a szakértők közleményében.
Eddig abból indultunk ki, hogy a hormonrezisztencia oka a szállítási folyamat hibájában rejlik
– mondta Luke Harrison, az eddigi feltételezést megdöntő tanulmány fő szerzője.
A leptinrezisztencia okát körül tudjuk határolni, és kutatásainkat az idegsejteken belüli molekuláris mechanizmusokra összpontosítani. Ha a telítettség során lejátszódó minden folyamatot meg tudjuk fejteni, akkor új,
túlsúly elleni terápiákat tudunk kifejleszteni, és célzott módszerekkel tudjuk támogatni az elhízott embereket a fogyásban
– mondta el Paul Pfluger, a központ diabétesszel és elhízással foglalkozó intézetének munkatársa.