Ha nem szeret gyalogolni, akkor most jött el az ideje, hogy rászokjon

nyugdíjas
A séta is mozgásnak számít
Vágólapra másolva!
A CityWalk névre hallgató interregionális program nyerte a leginnovatívabb regionális projekteknek kiosztott európai díj, a Regiostars közönségdíját a napokban Brüsszelben, amely a városok sétálhatóvá tételét és így a zaj- és szén-dioxid-csökkentést célozza meg. Az Európai Bizottság ezzel a regionális fejlesztések területén kiválóságot és új megközelítéseket alkalmazó projekteket ismeri el, ám a kezdetek óta eltelt tizenkettő évben nem kerültek a döntőbe magyar projektek. Egészen eddig. Most a séta városi feltételeinek fejlesztését célzó CityWalk mintegy 235 ezer szavazattal nyerte el az európai polgárok támogatását.
Vágólapra másolva!

Intelligens sétálhatósági koncepciókat javasol

Innovatív megoldásokat kínál és a gyaloglást más közlekedési módokkal integrálja intelligens módon „Az éghajlatváltozás hatásaival szemben reziliens városok építése" kategóriában a CityWalk interregionális program.

Megálmodóinak nem titkolt célja, hogy hozzájáruljon a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, illetve egy biztonságosabb, élhetőbb környezet kialakításához.

Lakossági csapat segítségével tekintették át a város sétálhatóságát Forrás: pexels.com

– mondta el az Origónak az Európai Régiók és Városok Hetén a díjátadó előtt Kézy Béla, a projekt vezető szakértője, egyik alapítója és ötletgazdája. – Egy olyan, korszerűsített helyi közlekedési rendszer alapjait szeretnénk letenni, amely csökkentheti a károsanyagok kibocsátását, illetve egy élhetőbb, biztonságosabb települést alakít ki.

A séta is egészségmegőrző mozgásnak számít Forrás: pxhere.com

A CityWalk a helyben élők szükségleteit helyezi a központba, amihez új és intelligens sétálhatósági koncepciókat kapcsol,

amelyek egyedi megoldási alternatívákat kínálnak az éghajlatváltozás kezelésére, a levegőminőség javítására és a zajcsökkentésre.

Séta, mint az urbanizáció negatív mellékhatásának ellenszere?

A séta, mint aktív és egészséges közlekedési mód serkenti a vérkeringést, pozitív hatással van az agyra, jót tesz az emésztésnek és szembeszáll a stressz romboló hatásaival is.

Az Amerikai Szív Egyesület (American Heart Association) kimutatása szerint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében a rendszeres sétának legalább akkora szerepe van, mint a futásnak.

Séta, mint a biztonságosabb, élhetőbb környezet egyik eszköze Forrás: pexels.com

Ez az egyszerű közlekedési forma ráadásul növeli a véráramban található oxigén szintjét, a glükóztoleranciát (tehát komoly szerepe van a cukorbetegség megelőzésében), de jót tesz az ízületek egészségének és enyhítheti a hátban jelentkező fájdalmakat.

Nem véletlen, hogy a CityWalk program a városi mobilitás legegyszerűbb formáját helyezte a fókuszba, ami mintegy 235 ezer európai polgár figyelmét is felkeltette,

akik rájuk szavaztak az uniós támogatásból megvalósított, kiváló és új megközelítéseket képviselő projekteket jutalmazó Regiostars díjjal.

Kiemelik a közlekedés aktív formáit, mint a sétát és a kerékpározást Forrás: pexels.com

– magyarázta a CityWalk hitvallását Dr. Lukovics Miklós, a projekt másik alapítója és ötletgazdája. – Tudjuk, hogy az üvegházhatású gáz kibocsátás emelkedése az urbanizáció negatív mellékhatása, amelyeket a nem hatékony és fenntarthatatlan helyi közlekedési rendszerek okoznak. Ezért céloztuk meg a közlekedési rendszerek és az akadálymentesség környezetbarát módon történő, komplex javítását.

Kalória- és lépésszámláló egy kis extrával

A magyarok irányította projekt hatalmas sikere több részletben bújik meg. Leginkább a sétálóbarát települések eléréséhez szükséges koncepcióban, amely többek között kitér arra, hogy a városok lakói gyalogosan is el tudják érni a közszolgáltatásokat, legyenek ezek az utak biztonságosak és kényelmesek (jó minőségűek, de férjen el rajta egy kerekesszékes vagy egy babakocsi is), találjunk úgynevezett „gyorsítósávokat" és padokat, megfelelő infrastruktúrát, ne kelljen kerülni az úticél eléréséhez és legyen érdekes.

A jó minőségű útburkolat is a sétálhatóság egyik alapfeltétele Forrás: pexels.com

Ebben segít egy saját fejlesztésű applikáció (Walk and Smile) is, amely nem csak térképeket tartalmaz, hanem egészségre vonatkozó adatokat is rögzít, együttműködik a telefon más alkalmazásaival és még vicces fotó készítésére is alkalmas.

– mutatott rá Kézy Béla. – Ezért mi olyan táblákban gondolkodtunk, ami megmutatja azt is, hogy gyalogosan és kerékpárral körülbelül hány perc az út, ezzel mennyi kalóriát égetünk el és mennyi szén-dioxidtól mentjük meg a települést.

Séta közben tartottak úgynevezett walkshopokat Forrás: pxhere.com

A CityWalk városi sétákat, úgynevezett walkshopokat is szervez, amelyek sétáló workshopokat takarnak.

Ilyenkor lakossági csapatokat toboroznak a legfontosabb utcák áttekintésére, a problémák közös feltárására, a lehetséges fejlesztések kidolgozására, amit egy Walkability Plan (sétálhatósági terv) keretében rögzítenek.

A különböző felmérések és számítások abban is segítenek, hogy kiderüljön, hogy egy település mennyire sétálóbarát és milyen lépésekkel lehet a mutatókat javítani.

Az egészségesebb népesség is fontos cél

A CityWalk alapötlete három éve egy baráti vacsorán született, ahol az ötletgazdák egy olvasásélményről beszélgettek. A Walkable cities (Sétálható városok) című könyv mentén hamarosan egy új, egyedi megközelítésű projekt körvonalazódott.

Végül tizenhét partner, kilenc ország és tíz város csatlakozott a kezdeményezéshez.

A CityWalk ötletgazdái október 9-én vették át a díjat az Európai Régiók és Városok hetén Forrás: WWW.GEOFFF.BE/GEOFFREY FRITSCH / GF@GEOFFF.BE

– vázolta Dr. Lukovics Miklós, hozzátéve, hogy a városi mobilitás javítását a különféle közlekedési eszközök hatékony kombinálásával is kiegészítenék.

Danilo Ceh, Kézy Béla és Lukovics Miklós a magasba emeli a rangos díjat Forrás: WWW.GEOFFF.BE/GEOFFREY FRITSCH / GF@GEOFFF.BE

Az idei Regiostars díjátadó gálát október 9-én tartották Brüsszelben az Európai Régiók és Városok Hetén.

A közönségdíjazott magyar interregionális projektet két hónapig tartó online szavazás keretében választották ki.

A nyertes projekt a jövőben kiemelt szerepet kap az európai szintű kommunikációs tevékenységekben, azzal a céllal, hogy ötletekkel szolgáljon más régiók és projektvezetők számára.