Jóval kevesebb lehet a Föld lakossága az évszázad végére, mint vélték

Kína túlnépesedés China sees domestic tourism boom during National Day holiday China Chinese national day holiday tourist tourism population
Chinese tourists and passengers overcrowd the Shanghai Hongqiao Railway Station during the week-long National Day holiday in Shanghai, China, 2 October 2018. A total of 502 million domestic tourists were received across China during the first four days of the National Day holiday, an 8.8 percent year-on-year growth, said the Ministry of Culture and Tourism Thursday (4 October 2018). The country's tourism industry raked in 416.9 billion yuan ($60.6 billion) in revenue during the four days, up 8.12 percent from a year earlier, according to the ministry. With tourist numbers in many attractions reaching the peak, authorities have taken measures including temporary traffic control to ensure order and safety, the MCT said. The National Day holiday is one of China's major public holidays, which lasts from October 1 to 7 this year.
Vágólapra másolva!
Az ENSZ korábbi előrejelzésénél jóval kevesebb lehet a Föld lakosságra az évszázad végére - derült ki a The Lancet című tekintélyes orvosi folyóiratban szerdán közzétett elemzésből.
Vágólapra másolva!

Egy kutatócsoport úgy látja, hogy a jelenlegi 7,8 milliárdról 9,7 milliárdra nőhet a Föld lakossága 2064-re, de az évszázad végére már csak 8,8 milliárd lesz. Ez kétmilliárddal kevesebb, mint az ENSZ aktuális becslése. A világszervezet 2019-es előrejelzése azzal számol, hogy körülbelül 10,9 milliárd ember fog élni a Földön 2100-ban.

A Washingtoni Egyetem kutatói azzal érvelnek, hogy az ENSZ modellje nem veszi figyelembe a termékenységi és a halálozási mutatókat befolyásoló egyéb faktorokat, például a politikai döntéshozást.

A tudósok szerint a világ 195 országából 183-ban annyira csökken majd a születések száma, hogy bevándorlás nélkül nem lesz fenntartható a népességszám. Az évszázad végégig 23 ország - köztük Japán, Spanyolország, Olaszország és Lengyelország - veszítheti el lakosságának legalább felét. További 34 ország népessége 25-50 százalékkal kevesebb lehet a jelenleginél. A világ legnépesebb országa, Kína lakossága 1,4 milliárdról 730 millióra csökkenhet. A kutatócsoport több forgatókönyvet dolgozott ki a népességszám kiszámítására. A referenciaforgatókönyv szerint Magyarország lakossága 5,2 millióra csökkenhet 2100-ra.

Emberek hada Shanghai egyik vasútállomásán Forrás: Imaginechina via AFP/Lin hui - Imaginechina/Lin Hui

A tanulmány szerint Fekete-Afrika országaiban nőhet a népességszám. Nigéria 80 éven belül 800 millió lakossal a Föld második legnépesebb országa lehet India után. A szubszaharai térség országaiban összesen 3,07 milliárdan élhetnek 2100-ban.

Mivel nő a várható élettartam, 140 millióról 866 millióra emelkedik majd a 80 évnél idősebb emberek száma a kutatók szerint. Az évszázad végére a világ lakosságának több mint egynegyede, 2,37 milliárd ember lesz idősebb 65 évnél. Eközben az öt évnél fiatalabb gyermekek száma a 2017-ben feljegyzett 681 millióról 401 millióra csökkenhet.

A Bill és Melinda Gates alapítványa által finanszírozott kutatást vezető Christopher Murray a megcsappanó születésszámmal indokolja a népességcsökkenést. Míg az ENSZ előrejelzésében 1,8 gyermekes termékenységi mutatóval számolt, Murray csoportja 1,5-re becsülte ezt a számot. A szakértő szerint ha a nőknek szélesebb körben biztosítanak hozzáférést az oktatáshoz és a születésszabályozáshoz, akkor átlagosan kevesebb mint 1,5 gyermeket vállalnak.

Bár 2035-re valószínűleg Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága, az évszázad végére az Egyesült Államok visszaszerezheti vezető helyét, miután Kína munkavállaló korú lakossága 350 millióra apadhat. India és Nigéria ugyancsak nagyobb súlyra tehet szert a világgazdaságban.

Richard Horton, a The Lancet főszerkesztője rámutatott: a tanulmány szerint a geopolitikai erőviszonyok radikális átrendeződésére lehet számíthatani a következő évtizedekben.

"Az évszázad végére többpólusú világ fog kialakulni, amelyben a legfontosabb hatalmak India, Nigéria, Kína és az Egyesült Államok lesznek" - magyarázta.