Az ősi szibériai sírban a harcos nő mellé egy szekercét temettek

sír, vaskor, temetés
A sírban négy maradványra bukkantak
Vágólapra másolva!
A szibériai régészek egy 2500 éves sírt tártak fel, amely az ősi Tagar-kultúrához köthető. Az Orosz Tudományos Akadémia szakemberei a kora vaskori temetkezési helyen négy ember, köztük egy férfi és egy női harcos, valamint egy idősebb nő és egy csecsemő maradványaira, illetve fémből készült fegyverekre és más tárgyakra, köztük bronz tőrökre, késekre, baltákra, bronz tükrökre és egy állatszarvból készült miniatűr fésűre bukkantak.
Vágólapra másolva!

A körülbelül 500 évig virágzó Tagar kultúra egykor a szkíta civilizációhoz (nomád harcosok, akik a mai Szibéria déli részén éltek) tartozott, amelyben gyakran az életben használt tárgyak miniatűr változataival temették el a halottakat, amelyek valószínűleg a túlvilágon szükségesnek tartott vagyont szimbolizálhatták.

A sírban négy maradványra bukkantak Forrás: Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences

– közölték a régészek a LiveScience online tudományos portállal. – Még az sem világos, hogy az itt nyugvók hogyan haltak meg, de talán egy betegség okozhatta a halálukat.

A tudósok a sírra a szibériai Khakasszia déli részén bukkantak, ahol a vasútépítési munkálatokat készítették elő.

Jurij Vitalievich Teterin, a vizsgálat vezetője szerint a felfedezés azért is egyedülálló, mert az itt található, a kultúrához köthető sírok többségét már kifosztották.

Az első megállapítások szerint a harcos férfi és nő valószínűleg a 30-as, 40-es éveiben járt, amikor elhunyt és mindkettőt a hátára fektették, majd a holttestek mellé nagy kerámiaedényeket tettek.

A sírban a régészek fémből készült fegyverekre és más tárgyakra, köztük bronz tőrökre, késekre, baltákra, bronz tükrökre és egy állatszarvból készült miniatűr fésűre bukkantak Forrás: Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences

– magyarázta Oleg Andreevich Mitko, az ásatás vezetője és az orosz Novoszibirszki Állami Egyetem régésze. – Ez utóbbi különösen érdekes leletnek számít, hiszen a népcsoport női harcosai leginkább íjakat használtak.

Hozzátette: a sírban eltemetették egy körülbelül hatvan éves asszonyt is, illetve megtalálták egy legfeljebb egy hónapos csecsemő igen rossz állapotú maradványait is. Utóbbi csontvázának töredékei ráadásul szétszóródtak a nyughelyen.

Az egyelőre nem világos, hogy a négy személy milyen kapcsolatban állhatott egymással,

de egy most készülő DNS-elemzés majd várhatóan választ ad erre a kérdésre.