Életnagyságú állatot ábrázol Ausztrália legrégebbi sziklafestménye

kenguru, sziklafestmény
Egy kenguru majdnem életnagyságú és anatómiailag pontos ábrázolására bukkantak
Vágólapra másolva!
Egy kenguru majdnem életnagyságú és anatómiailag pontos ábrázolására bukkantak a kutatók, akik szerint ez lehet Ausztrália legrégebbi, eddig ismert sziklafestménye. A korát 17 300 évben határozták meg egy olyan technikával, amelyet az ausztrál ókori művészet vizsgálata során még soha nem használtak: a műalkotás közelében lévő sziklákon felfedezett darázsfészkek szénizotópos kormeghatározásával.
Vágólapra másolva!

A kengurut ábrázoló sziklafestményt egy sziklamenedék mennyezetére festették, és csaknem kettő méteres, ami nagyjából megfelel egy modern kenguru magasságának. A kutatók szerint ez, illetve más, Ausztrália északnyugati részén, Kimberley régióban található alkotások több hasonlóságot mutatnak a stílusjegyek tekintetében az európai és ázsiai legkorábbi barlangművészettel.

Ezek az ősi állatfestmények általában életnagyságúak (vagy ahhoz közel állnak); a kenguruhoz hasonlóan követik az anatómiát, a rajzok körvonalai között csak részben láthatunk vázlatos vonalakat.

Emiatt a különös sziklafestményeket a legtöbb szakember Ausztrália legrégebbi alkotásainak gondolja.

A kengururól készült festmény mintegy 17 300 éves Forrás: Pauline Heaney

A Nature Human Behavior tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint az ilyen művészeti alkotások korának meghatározásához azonban gyakran kell szénizotópos kormeghatározást alkalmazni, amely a tárgyakban található szén különböző változatainak vagy izotópjainak arányát méri. Ehhez viszont szerves anyagokra van szükség, ami az ilyen sziklaképeknél elég kevés.

– mondta Damien Finch, a Melbourne Egyetem doktorandusz hallgatója, a tanulmány vezető szerzője a LiveScience online tudományos portálnak. – Az alkotás során felhasznált pigment egy vas-oxid, amelynek az eredetét nem lehet közvetlenül megállapítani.

A tudósok tehát a művészeti alkotás alatt, felett és közelében, sárból épített darazsak fészkeihez fordultak.

Öt év alatt összegyűjtötték és elemezték azt a huszonhét fészket,

amelyek a Drysdale River Nemzeti Park tizenhat különböző sziklafestményéhez kapcsolódnak és amelyeket a régió legrégebbi stílusában festettek.

Egy kenguru majdnem életnagyságú és anatómiailag pontos ábrázolására bukkantak Forrás: Pauline Heaney

– magyarázta Damien Finch. – Ennek a becslésnek a pontossága úgy tud növekedni, ha minél több fészket vizsgálunk.

A szakemberek végül megállapították, hogy a legtöbb festmény valószínűleg 13 ezer és 17 ezer évvel ezelőtt készült. Ami a kenguru-festményt illeti:

hat közeli fészek tudta megadni a minimális és a maximális dátumot, ami lehetővé tette a tudósok számára a korának a meghatározását, amit 17 300 évben határoztak meg.

Cissy Gore-Birch, az ausztráliai Balanggarra Aboriginal Corporation elnöke szerint az ókori művészet pontosabb dátumainak meghatározása kritikus fontosságú az ausztrál múlt hiányzó darabjainak rekonstrukciója során.