A Jeruzsálemben talált, groteszk lámpának hiányzik a „fél arca”

lámpa, szerencse, jeruzsálem
A kétezer éves tárgynak hiányzik a "fél arca"
Vágólapra másolva!
Az Izraeli Régészeti Hatóság csapata egy bronzból készült olajlámpára bukkant, miközben Jeruzsálem városa alatt ókori alagutakat tárt fel. A valószínűleg a jó szerencsét szolgáló, furcsa tárgy groteszk arcot formál, amit valószínűleg szándékosan helyeztek el egy épület alapzatában közel kétezer éve.
Vágólapra másolva!

Ehhez hasonló, díszes olajlámpákat a Római Birodalom számos pontján találtak már a régészek. Az ilyen tárgyak általában láncokon lógtak vagy kandelábereken álltak.

A furcsa felajánlást valószínűleg szándékosan temették el a város római kori épületének alapzatában, miután a várost és a Második templomot (egy zsidó szent hely) a rómaiak 70-ben elpusztították. A kutatók szerint a lámpát egyfajta rituális szerencse varázslat végett tárolták az épület alapjaiban.

A kétezer éves tárgynak hiányzik a "fél arca" Forrás: Eliyahu Yanai, City of David

– közölte Yuval Baruch és Ari Levy régészek a LiveScience online tudományos portálnak, az Izraeli Régiségügyi Hatóság nyilatkozatában. – Általában az épületek vagy az alapok padlója alá temették őket.

A kutatók azonosították a lámpa kifogástalanul megőrzött, eredeti, lenből készült kanócát is. A tárgyat valószínűleg egy római fémművész készítette, aminek a groteszk motívuma a római színházi maszkokra emlékeztet. Különlegessége, hogy csak az arc egyik felét alakították ki.

A lámpa vége félhold alakú, míg a fogantyúja akantuszlevél formájú.

Miután soha nem találtak még ehhez hasonló tárgyat Jeruzsálemben, a mostani felfedezés számos kérdést vet fel. Például, hogy mi lehetett annyira különleges ebben az épületben, hogy jó szerencsére volt szüksége?

Csupán a lámpának a felét találták meg: a másik része talán Budapesten van? Forrás: Eliyahu Yanai, City of David

A kutatók szerint köze lehet az épület elhelyezkedéséhez, ami közvetlenül a zarándokút néven ismert ősi átjáró felett áll és a Második Templom korának végén emelték, ami mutatja a terület fontosságát.

A jeruzsálemi komplexum ráadásul közel feküdt a Siloám-medencéhez; a sziklába vájt vízgyűjtő a római korban is fontos volt, ami sokáig a város elsődleges vízforrása maradt.

A másik nagy kérdés az, hogy vajon miért vágták látszólag ketté a lámpát.

A szakemberek felvetették, hogy lennie kell valahol egy ezzel azonos ikerlámpának, amit a most felfedezett tárgyhoz illesztve az arc kiteljesedik. Magyar kutatók Budapesten bukkantak egy bronzból készült, fél groteszk arcot ábrázoló lámpára, ami a The Times of Israel szerint a jeruzsálemi tárgy párja lehet.

A magyar csapat szerint a lámpájuk lapos oldalán még egy kis téglalap alakú rés is található, mintha egy másik darabot lehetne ott csatlakoztatni hozzá. Eközben a jeruzsálemi lámpának is nagyjából egyanazon a helyen van egy kis, kiálló gerince.