Jézus korából származó palotát találtak Jeruzsálemben

Jeruzsálem
Jeruzsálem, a három világvallás szent városának látképe a Siratófallal
Vágólapra másolva!
Impozáns Jézus-korabeli középületet tártak fel a Siratófal szomszédságában izraeli régészek - jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság hírportálja.
Vágólapra másolva!

Két óriási teremből állt a fényes palota

A valószínűleg i.sz. 20-30 körül emelt hatalmas épület feltárásáról az Izraeli régészet Hatóság (IAA) és a Siratófal Örökség Alapítvány együtt számolt be a médiának csütörtökön.

Két óriási terem volt a palotában, ahol a régészek szerint a városi tanács tarthatta gyűléseit,

és a városba érkező előkelő vendégeket fogadhatták, mielőtt beléptek a Templomhegyre.

Jeruzsálem, a három világvallás szent városának látképe a Siratófallal Forrás: Wikimedia Commons

A két helyiség között egy pazar szökőkút volt, amelynek vize a falba épített magas korinthoszi oszlopokból folyt.

"Kétségtelenül a második Szentély korának (i.e. 6. század végétől i.sz. 70-ig) valaha is feltárt egyik legpompásabb középülete volt a jeruzsálemi Templomhegy falain kívül" - nyilatkozta a feltárást az IAA részéről vezető Slomit Weksler-Bdolach.

A Második Templom helye a judaizmus legfőbb központja, a Jeruzsálem közepén fekvő Templomhegyen volt Forrás: Wikimedia Commons/Ariely

Az épület egy részét már Charles Warren brit régész megtalálta a 19. században végzett ásatásai során, de az utóbbi években teljesen feltárták az egykori középületet, és várhatóan a következő hetekben megnyitják a nyilvánosság előtt.

Jeruzsálem bevétele után eljelentéktelenedett a város

A szakértők szerint néhány fa kanapé is lehetett egykor a termekben, de azok nem élték túl az idő múlását. Az elit körében mindennapos gyakorlat volt a kanapékon, félig fekvő testhelyzetben folytatott lakomázás - erről tanúskodnak a zsidó pészah első esti ünneplésének, a széder estének a rituáléi is, ahol a résztvevők ily módon ettek-ittak akkoriban az egyiptomi szabadulás megünneplésére.

Jeruzsálem óvárosának látképe Forrás: AFP/Ahmad Gharabli

"Még i.sz. 70 előtt jelentősen átalakították a tereket, kettő helyett három részre osztották az épületet, és az egyik helyiségbe egy lépcsős medencét építettek, amelyet rituális fürdőként, mikveként használtak" - közölte Weksler-Bdolach. A zsidó zarándokok csak a rituális merítkezés után léphettek be a Templomhegyre, amelynek környékén számos mikvét tártak már fel.

Jeruzsálem elfoglalása egy 19. századi festményen. A kép bal szélén látható, ahogy a legionáriusok hadizsákmányként magukkal viszik a menórát Forrás: Wikimedia Commons

Néhány évtizeddel az impozáns építmény létrehozása után,

i.sz. 70-ben a rómaiak lerombolták a Templomhegyen lévő zsidó Szentélyt.

A város a levert zsidó felkelés után lassan kiürült, és évszázadokra elvesztette jelentőségét - egészen a kereszténység bizánci államvallássá válásáig, amikor Jézus városaként ismét virágzásnak indult az 5. századtól a 7. századi iszlám hódításig.

Láthatóvá válik a Jézus korabeli Jeruzsálem

Az utóbbi években már látogathatóvá tették a Jézus-korabeli Jeruzsálem évezredek során föld alá került világának egy részét.

Egy korábbi útvonal végigvezet a Siratófal folytatásán az egykori Templomhegy Heródes építette nyugati támfalának teljes hosszában,

és az új ásatások során előkerült egykori épületeket is be lehet majd járni egy újabb turistaútvonalon.

A tervek szerint láthatóvá válik a Jézus korabeli Jeruzsálem Forrás: Facebook

Egyelőre csak az izraeli kirándulók fedezhetik fel maguknak ezeket az új látványosságokat, de a koronavírus-járvány után remélhetőleg ismét lehetőség lesz a külföldi turisták fogadására, és az egész világ megismerkedhet majd az új feltárásokkal - ígéri a Siratófal Örökség Alapítvány.

(Forrás: MTI)