Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hét ősi csontvázat találtak egy isztambuli palota restaurálásakor

A Boukoleon-palota rekonstrukciója
Vágólapra másolva!
Török régészek hét ősi csontvázat találtak az egyik legrégebbi bizánci kori építmény, az ókori Boukoleon-palota restaurálásakor Isztambulban - közölték helyi tisztviselők kedden.
Vágólapra másolva!

A szétszórt maradványok arra utalnak, hogy hirtelen következtek be a halálesetek, és ahol a csontokat találták, valószínűleg tömlöc lehetett - írta egy Twitter-üzenetben Mahir Polat, Isztambul önkormányzatának illetékese.

A szakértők szerint a több mint ezeréves csontmaradványok azonosítása izgalmas régészeti rejtély elé állítja a kutatókat.

A Boukoleon-palota rekonstrukciója Forrás: Twitter

Az év elején az isztambuli kulturális örökség megőrzésével foglalkozó hivatal régészeti helyreállítási projektet indított az 1600 éves, súlyosan megrongálódott palotában. Ásatások is kezdődtek, hogy feltárják a palota föld alá temetett részeit. Szeptemberben egy ősi szökőkútra bukkantak a régészek a munkálatok közben.

A palotát a Márvány-tenger partján építtette II. Teodóziusz császár (408-450), majd egyes részeit Teofilosz császár (829-842) idején bővítették. A restaurálás befejezése után a palota és környéke szabadtéri múzeummá és idegenforgalmi látványossággá válik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről