A másnaposság leküzdésében is segíthetett ez a gyűrű

ametiszt gyűrű
Az ametiszt gyűrűnek nagy hatalmat tulajdonítottak
Vágólapra másolva!
Egy ősi borgyár romjai között aranygyűrűre bukkantak a régészek. Az ékszert több mint ezer évvel ezelőtt viselhették szépsége miatt, vagy a másnaposság elűzésére.
Vágólapra másolva!

A régészek a közelmúltban egy gyűrűt fedeztek fel az izraeli Yavne városában, egy olyan bizánci időkből származó lelőhely feltárása során, ahol egykor egy hatalmas borászat uralta a tájat. A Israel Antiquities Authority szakemberei úgy gondolják, hogy

ebben az időszakban ez lehetett a legnagyobb kereskedelmi bortermelő, ami évente 2 millió liter kiváló minőségű nedűt exportálhatott az ókori Izraelbe és azon túl.

A helyszínen talált ékszernek azonban nem sok köze van egy pohár bor készítéséhez vagy élvezetéhez. Sokkal inkább védelmet nyújthatott a túl sok alkohol fájdalmas következményei ellen.

A gyűrűben egy lila kő rejtőzik, amely valószínűleg ametiszt, és amelyről a régióban élők akkoriban úgy gondolták, hogy az ilyen féldrágakőből származó ékszerek képesek megakadályozni a másnaposság okozta kényelmetlenségeket.

Az ametiszt gyűrűnek nagy hatalmat tulajdonítottak Forrás: Picasa/Daphna Gazit/Israel Antiquities Authority

– mondta Amir Golani, az IAA ősi ékszerekkel foglalkozó szakértője és a gyűrűt vizsgáló tudósok egyike a LiveScience online tudományos portálnak. – Számos erényt tulajdonítottak ennek a kőnek, beleértve az ivás mellékhatásainak kiküszöbölését, és a másnaposság megelőzését.

Hozzátette: ez a felfogás legalább az ókori Görögország idejére nyúlik vissza; az „ametiszt" szó ugyanis a görög „amethystos" szóból származik, ami azt jelenti, hogy „nem részeg".

A tudósok szerint a tárgy egykori tulajdonosa igen tehetős, jómódú és magas rangú lehetett, a gyűrűvel pedig státuszát fejezhette ki.

Bár az ékszert a hetedik században temethették el, az ametiszttel díszített aranygyűrűk már a harmadik században is népszerűek voltak a római elit körében. Ezt a tárgyat valószínűleg már évszázadokkal korábban készíthették, majd nemzedékekről nemzedékekre adták tovább.

– mutatott rá Elie Haddad, az ásatások igazgatója. – Lehetséges az is, hogy a gyűrű tulajdonosa , annak a reményében húzta az ujjára, hogy utána akár több alkoholt is képes lesz elfogyasztani anélkül, hogy berúgna.

Hozzáfűzte, vagy talán a gyűrű tulajdonosa egyszerűen a gazdagság és tekintély szimbólumaként viselte.