Nincs közvetlen sugárzásveszély Csernobilban

csernobili atomerőmű
Egy 2022. március 7-én készült drónkép a csernobili nukleáris erőműről az ukrajnai Pripyatban.
Vágólapra másolva!
A csernobili atomerőmű nukleáris hulladékát kontrolláló létfontosságú hűtőrendszer nem működik, ami komoly aggodalmat keltett, hogy radioaktív szennyező anyagok szabadulhatnak ki az atomerőmű környezetében.
Vágólapra másolva!

Komoly aggodalmat keltett a csernobili áramszünet híre

A potenciális sugárveszélytől való félelem jelentősen megnövekedett a Csernobilban történt áramszünet óta. Elektromos áram nélkül ugyanis rendkívül nehéz lesz hűteni a veszélyes nukleáris hulladékot tartalmazó mesterséges tárolókat és megszűrni a levegőt az óriási, elzárt, az 1986-ban történt hírhedt katasztrófa során tönkrement reaktor maradványait tároló betonszarkofágban.

A felrobbant reaktorblokk 1986. május 14-én. A mentési munkálatokban részt vevők közül sokan halálos dózisú sugárzást szenvedtek el Forrás: Szputnyik

Az ukrán külügminiszter, Dmytro Kuleba a közösségi oldalán arra figyelmeztetett, hogy a tartalék diesel generátorok csak 48 órán át fognak működni. „Azután az elhasznált nukleáris üzemanyag tározó hűtőrendszere le fog állni, és fenyegetővé válhat a szivárgás" – írta.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Orhan Cicek

A korábbi csernobili reaktorból származó elhasznált nukleáris fűtőanyagot egy nagy mesterséges hűtőtóban tárolják, amit állandóan újratöltenek friss hideg vízzel,

hogy a hőmérsékletet alacsony szinten tartsák.

Áramellátás nélkül a hűtés leállhat, ami lehetővé teszi, hogy a víz hőmérséklete emelkedjen és nőjön a párolgás mértéke.

A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin Atomerőmű archív fotón Forrás: RIA NOVOSTI/LYTOSHA

Ha a tározó tavak kiszáradnak, akkor megvan rá az esély, hogy radioaktív anyag kerülhessen a környezetbe. Amiatt is aggódnak, hogy a sérült reaktor fölé emelt védőépületben lévő elektromos légszűrők leállhatnak, kondenzációt idézve elő, ami károsíthatja az épületet.

Egyelőre nincs ok az aggodalomra a szakértők szerint

Az Ukrán Állami Nukleáris Szabályozó Felügyelőség március 9-i legfrissebb közleménye viszont cáfolja az aggodalmakat. „A nukleáris erőmű biztonsági rendszere és működési körülményei nem sérültek. A mért radioaktivitás szintje megfelel a bevezetett normáknak. Az erőmű fizikai védelmi rendszere normál üzemmódban működik" - áll a közleményben.

Egy 2022. március 7-én készült drónkép a csernobili nukleáris erőműről az ukrajnai Pripyatban. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2311591-chernobyl-power-cut-sparks-fears-of-potential-for-radiation-leaks/

Mark Wenman, az Imperial College London munkatársa a brit Science Media Centernek adott nyilatkozatában megerősítette, hogy bár az áramszünet „aggályos fejlemény",

de nem áll fenn a radioaktívan sugárzó anyagok kiszivárgásának közvetlen veszélye.

Az utolsó reaktor egységet Csernobilnál 20 éve zárták le, az 1. és a 2. egységet pedig 1991 és 1996 között. Ez azt jelenti, hogy a tározó tavakban elhelyezett kiégett nukleáris fűtőanyag hőtermelése is lényegesen csökkent az elmúlt 20-30 év alatt.

Az 1986 áprilisi robbanás után először azt hitték, hogy nem szabadult ki radioaktív sugárzás, a mérőműszerek meghibásodása miatt. Valójában a megengedettnél húszezerszer nagyobb volt a dózis az erőmű területén Forrás: Ria/Novosti/Kosztin Igor

Az üzemanyag tározó tavak nagyon mélyek, ezért valószínűleg hetek telhetnek el addig, hogy a hűtővíz komolyabban párologni kezdjen még aktív hűtőszivattyúk nélkül is. Ez pedig remélhetően elegendő idő ahhoz, hogy a hűtőrendszert helyre állítsák"- mondta a brit nukleáris szakember.

A károsodott reaktort acél szerkezetbe ágyazták, miután belül eltávolították a radioaktív maradványokat. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-47227767

Csernobilnál azóta vált feszültté a helyzet, amióta az inváziós orosz erők elfoglalták az amtomerőművet. A sugárzási szinteket monitorozó tudósok egyelőre nem képesek hozzáférni a laboratóriumukhoz és az eszközeikhez, mert jelenleg az oroszok kontrollálják az erőművet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint.

Nincsen jele a radiokatív szivárgásnak

Voltak kisebb radiokatív sugárzási "tüskék", vagyis egy-egy részen átmenetileg megemelkedett a sugárzási szint akkor, amikor az orosz inváziós erők elfoglalták az erőmű területét, de ezt az ideiglenes növekedést a szakértők a radioaktív por harcjárművek lánctalpai által történt felverésére vezetik vissza.

Ukrán katonák az elhagyott Pripyat városában Csernobil közelében. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2309599-risk-of-nuclear-disaster-is-minimal-as-russian-forces-reach-chernobyl/

Viszont az erőmű körüli sugárzásérzékelők közül sem működik sok azóta.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint ez a helyzet ugyan biztonsági kockázatot okoz,de egyelőre nincs semmi jele vagy bizonyítéka a radioaktív szivárgásának.

Az Ukrán Nemzeti Nukleáris Energiatermelő Vállalat március 9-i nyilatkozata szerint a személyzetük még jelen van az ország mind a hat nukleáris erőművében, de „arra vannak kényszerítve, hogy minden technikai ügyet egyeztessenek a megszállókkal.".

A vállalat szerint a zaprozseci erőművet jelenleg 400 orosz katona tartja megszállás alatt. A Csernobilnál lévő erőkről azonban nem közöltek részleteket.

(Forrás: New Scientist)