Elképzelhetetlen erejű volt a történelem legnagyobb földrengése

A földrengés 15-20 méteres hullámokat hozott létre
Vágólapra másolva!
Óriási, 9,5-es erősségű földrengés rázta meg a chilei Atacama-sivatagot 3800 évvel ezelőtt. Ez lehetett minden idők egyik legnagyobb földmozgása, hatására 20 métert is elérő szőkőár alakulhatott ki – írja egy nemrég megjelent kutatás.
Vágólapra másolva!

A 15-20 méteres hullámokat létrehozó iszonyatos földrengést a Nazca és a dél-amerikai tektonikai lemezek ütközése idézte elő a Chilei Egyetem munkatársai szerint, akik kutatásukat a Science Advances című tudományos folyóiratban publikálták.

A hét éven át tartó kutatómunka során számos olyan ősi partszakaszt sikerült azonosítani Chile északi tengerpartja környékén, amely 4-7 méterrel magasabban található a jelenlegi tengerszintnél.

A földrengés 15-20 méteres hullámokat hozott létre Forrás: Pixabay

Ezeket a magasban lévő úgynevezett "paleostrandokat" a szakértők szerint nem a tengerszint több ezer év alatt végbemenő változása, hanem nagy erejű földrengések okozta tektonikai mozgások hozták létre.

– mondta Gabriel Easton, a kutatás vezetője.

Számítások alapján az ősi természeti katasztrófa rengeteg embert megölhetett, és tömegeket kényszerített arra, hogy más környéken keressenek menedéket.

Chile területén legutóbb 2010-ben volt pusztító erejű földrengés Forrás: AFP/Jorge Amengual

Chile a csendes-óceáni tűzgyűrűnél fekszik, így különösen veszélyeztetett régió, területén korábban számos alkalommal volt már pusztító földrengés. Legutóbb 2010-ben egy 8,8-as erősségű földmozgás okozta több száz ember halálát az országban.