Apokaliptikus megaföldrengés és cunami sújthatta az Atacama-sivatagot

Atacama-sivatag
Kivált sótelep az Atacama- sivatagban
Vágólapra másolva!
Mintegy 3800 éve hatalmas, 9,5-es erősségű földrengés és annak nyomán 20 métert is elérő szökőár sújthatta a chilei Atacama-sivatagot, a világ legszárazabb területét - állítják chilei tudósok.
Vágólapra másolva!

Négy méterrel megemelte a partot a katsztrofális rengés

A "megaföldrengést" és a vele együttjáró 15-20 méteres hullámokat a Nazca és a Dél-amerikai tektonikai lemezek összeütközése váltotta ki - vélik a Chilei Egyetem kutatói, akik a Science Advances című tudományos folyóiratban publikálták szerdán kutatásuk eredményét.

Kivált sótelep az Atacama- sivatagban Forrás: Wikimedia Commons

A tudósok több olyan ősi partszakaszt is azonosítottak Chile északi tengerpartja mentén,

amely 4-7 méterrel magasabban fekszik a jelenlegi tengerszintnél.

A tudósok szerint e magasban lévő "paleostrandok" nem keletkezhettek a tengerszint évezredek alatt végbement változásával, hanem csakis erős földrengések okozta tektonikai mozgások következtében.

Chilét számos pusztító erejű rengés rázta meg a múltban

A tanulmány vezető szerzője, Gabriel Easton szerint az észak-chilei veszély- és kockázatelemzéseknél figyelembe kell venni ilyen nagyerejű földrengések lehetőségét is. A kutatók azt feltételezik, hogy a 3800 éve történt természeti csapás nagyon sok ember halálát okozta, vagy tömegeket késztetett arra, hogy más vidékekre vándoroljanak.

A pacifikus tűzgyűrű vidékét erős vulkanizmus és szeizmikus aktivitás jellemzi ( a kép illusztráció) Forrás: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Az egyetem tudósai hét éven át kutatták a témát, hogy megtudják, milyen sűrűn sújtották a térséget hasonló katasztrófák az ősidőkben. A csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekvő Chilét története folyamán számos alkalommal sújtotta pusztító földrengés, legutóbb 2010-ben okozta emberek százainak halálát egy 8,8-es erősségű földrengés.

(Forrás: MTI/Reuters)