Szexuálkardiológia-hogyan segíthet a kardiológus a merevedési zavaron?

szexuálkardiológia
Az esetek egy részében kiderülhet, hogy az erektilis diszfunkció „csak" egy tünet, ami szív-érrendszeri problémára utal.
Vágólapra másolva!
A férfiak tizede tapasztalta már a merevedési zavart, és sokan közülük tartósan küzdenek vele. Az esetek egy részében kiderülhet, hogy az erektilis diszfunkció „csak" egy tünet, ami szív-érrendszeri problémára utal. Erről az összefüggésről beszélt dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus.
Vágólapra másolva!


Mennyire komoly probléma a merevedési zavar?

Az erektilis diszfunkció, vagyis a merevedési zavar a szexuális aktushoz szükséges merevedés kialakulásának és/vagy fenntartásának képtelensége, zavara. Sokan az idősödés természetes velejárójának gondolják, holott nem az, nem is szabad beletörődni!

Az esetek egy részében kiderülhet, hogy az erektilis diszfunkció „csak" egy tünet, ami szív-érrendszeri problémára utal. Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/hireink/szexualkardiologia-hogyan-segithet-a-kardiologus-a-merevedesi-zavaron

A merevedési zavar amerikai adatok szerint a férfiak tizedét érinti, bár ez nem vonatkozik azokra az egyedi esetekre, amikor többnyire hétköznapi okok miatt- például fáradtság, túl sok alkohol fogyasztása - nem jön létre az erekció. A tartós erektilis diszfunkció okai ennél összetettebbek, hiszen a megfelelő működéshez több feltételnek is teljesülnie kell. Egyrészt az agyban létre kell jönnie egy stimulusnak, másrészt a péniszben található idegeknek megfelelően kell funkcionálnia, végül a pénisz vérkeringésének is kielégítőnek kell lennie. Ennek tudatában jelentős részben az alábbi betegségek vezethetnek merevedési zavarhoz:

• Cukorbetegség: az idegek és az artériák károsodását is okozhatja a diabétesz, így nem meglepő, ha a cukorbeteg férfiak 35-50%-a tapasztalja a merevedési zavart.

• Vesebetegségek: mivel a vesebetegségek okozta kémiai változások érinthetik a hormontermelést, a keringést, az idegi funkciókat és az energiaszintet, következményképpen csökkenhet a libidó és a szexuális képesség. A vesebetegségekre szedett gyógyszerek szintén okozhatnak merevedési zavart.

• Neurológiai betegségek: az agy és az idegrendszer döntő szerepet játszik az erekció fenntartásában, ezért minden olyan kórkép, ami megzavarja az agyból a péniszbe irányuló idegi impulzusokat, merevedési zavart okozhat.

• Szív-érrendszeri betegségek: a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, összefoglalva: az érszűkületet okozó rizikófaktorok negatív hatással vannak az erekre, ami azt jelenti, hogy kevésbé hatékony a véráramlas a szervekben, igy a péniszben is, és természetesen a szív saját ereiben, a koszorúerekben is. A fizikai okok miatt bekövetkező erektilis diszfunkció az esetek döntő többségében érelmeszesedés eredetű és megjelenésével előre jelzi a koszorúér-betegség kialakulását, ami pedig további szívbetegségek (szívinfarktus és/vagy szívelégtelenség) kialakulásához vezet.

A fizikai okok miatt bekövetkező erektilis diszfunkció az esetek döntő többségében érelmeszesedés eredetű és megjelenésével előre jelzi a koszorúér-betegség kialakulását, ami pedig további szívbetegségek (szívinfarktus és/vagy szívelégtelenség) kialakulásához vezet. Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/hireink/szexualkardiologia-hogyan-segithet-a-kardiologus-a-merevedesi-zavaron

Természetesen számos más oka is lehet a merevedési zavarnak – a pszichés tényezőktől, a krónikus betegségeken át az alkoholfüggőségig -, éppen ezért minden esetben urológusnál kell kezdeni a kivizsgálást, aki szükség esetén további szakorvoshoz irányít.

Mivel foglalkozik a szexuálkardiológia?

- A kivizsgálás során az urológus gyakran felfedezi, hogy a merevedési zavar a szív-érrendszeri betegség tünete, ilyenkor kerül a képbe a szexuálkardiológia – hangsúlyozza dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus. - Nagyon sokszor a magas koleszterinszint miatt az erekben kialakuló plakkok okozzák az erek szűkületét, ami a szívbe és a péniszbe áramló vér mennyiségét is csökkenti. Tehát a kezelésnek mindenképpen része kell, hogy legyen a kardiológiai ellátás.
Ha ez az eset áll fenn, azért is fontos az urológus és a kardiológus együttműködése, mert a kezelésnél figyelembe kell venni az alkalmazott gyógyszerek esetleges kölcsönhatásait is. A merevedési zavar megszüntetésére szolgáló gyógyszerek ugyanis kölcsönhatásba léphetnek a szív- és érrendszeri problémákra felírt készítményekkel, módosíthatják egymás hatásait, illetve mellékhatásokkal járhatnak (például egyes vérnyomáscsökkentők hozzájárulhatnak a merevedési zavarhoz). Más esetekben, például lezajlott szívinfarktus vagy stroke után csak fokozott körültekintéssel szabad kezelni az erektilis diszfunkciót.

A kivizsgálás során az urológus gyakran felfedezi, hogy a merevedési zavar a szív-érrendszeri betegség tünete, ilyenkor kerül a képbe a szexuálkardiológia. Nagyon sokszor a magas koleszterinszint miatt az erekben kialakuló plakkok okozzák az erek szűkületét, ami a szívbe és a péniszbe áramló vér mennyiségét is csökkenti. Tehát a kezelésnek mindenképpen része kell, hogy legyen a kardiológiai ellátás. Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/hireink/szexualkardiologia-hogyan-segithet-a-kardiologus-a-merevedesi-zavaron

Tehát amennyiben az urológus javaslatára kardiológus is része a kezelésnek, úgy nem csak a megfelelő gyógyszeres kezeléshez lehet hozzájutni, de olyan életmód is kialakítható, amellyel hosszú távon is csökkenthetők a szív-érrendszeri betegségekhez és következményesen a merevedési zavarhoz vezető rizikófaktorok.

(Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu))