Ijesztő üzenetet hordozhat a mitikus lény feltárt szobra Kínában

kína, fenevad
A mitikus fenevad még sok kérdést vet fel
Vágólapra másolva!
Az 1980-as évek eleje óta a tudósok több mint 14 ezer leletet találtak a délnyugat-kínai Sanxingdui 3000 éves régészeti lelőhelyén. Kínai tudósok most egy nagy bronzszobor felfedezéséről számoltak be, amelyet a Sanxingdui 8. számú, úgynevezett áldozati gödrében találtak, és amely egy furcsa mitikus fenevadat ábrázol.
Vágólapra másolva!

A bronzba öntött lény fején szarvak vannak, a kürtön pedig egy másik kisebb bronzszobor áll, amely egy hosszú köntösbe öltözött férfit ábrázol, amely úgy néz ki, mintha a mitikus állatot próbálná legyőzni. A vadállat mellkasába egy fát véstek.

– mondta Zhao Hao régész a CGTN-nek, amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – De az is meglehet, hogy a korabeliek egyfajta isteni jelenlétnek tekintették a szent fát.

A Sanxingdui-ban korábban talált mitikus fenevadak más hasonló ábrázolásaihoz képest (amelyek mérete mindössze 20-30 centiméter hosszú) az újonnan előkerült ereklye hatalmasnak számít.

Egy méter magas és egy méter hosszú, így ez a legnagyobb és egyben a legteljesebb ilyen jellegű műtárgy, amelyet valaha Sanxingduiban találtak a szakemberek.

A mitikus fenevad még sok kérdést vet fel Forrás: People.cn.

Az itt végzett ásatások számos más, csodálatos műtárgyat tártak fel, köztük egy bronzoltárt és egy pár évezredes aranymaszkot, amelyek megdöbbentették a régészeket. A további leletek között szerepelnek bronz műtárgyak sárkány- és tehénmetszetekkel, miniatűr elefántcsont-szobrok, selyem, elszenesedett rizs és famagvak.

– mutatott rá Xu Feihong, a Sanghaji Egyetem oktatója, aki felügyeli a 3. számú gödör feltárását. – Megváltoztathatják a bronzárukkal kapcsolatos korábbi ismereteinket, és nagy kihívások elé állítják a kutatásunkat.

A helyszín körülbelül háromezer éves és az ősi Shu királysághoz kapcsolódik, amely időszámításunk előtt 316-ig irányította a területet, amikor a Qin állam váltotta fel.

Sanxingdui-t egy helyi gazdálkodó 1929-ben fedezte fel véletlenül, ám a komolyabb régészeti feltárások csak 1986-ban kezdődtek.

Emberi maradványokat eddig nem találtak a területen, ami nehézzé teszi a titokzatos gödrök céljának megállapítását, különösen annak fényében, hogy abból az időből alig vagy egyáltalán nem maradt fenn írásos feljegyzés.