Rituális áldozatként kardokat és lándzsafejeket mutattak be

A régészek egy gall-római nekropoliszt és szentélyt tártak fel
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Megelőző Régészeti Kutatóintézet (INRAP) régészei egy gall-római nekropoliszt és szentélyt tártak fel a La Chapelle-Des-Fougeretz településen, az északnyugat-franciaországi Bretagne megyében.
Vágólapra másolva!

A lelőhelyet először 1984-ben azonosították, ami 2018-ban az ásatási terület meghatározásához szükséges felméréshez vezetett. Az INRAP ezután nyolc hónapon keresztül végzett folyamatos ásatásokat egy új lakótelep előkészítése során.

A szentélyben végzett ásatások során tucatnyi kardot és lándzsafejet találtak, amelyeket a szakemberek szerint valószínűleg rituális áldozatként mutattak be.

Emellett egy kis Mars-szobrot is felfedeztek a helyszínen, ami miatt a kutatók arra következtetnek, hogy a szentélyt Marsnak, a római háború istenének szentelték. A csapat bútorok maradványait, horgokat, számos brosst, fegyvereket, valamint válogatott gall és római pénzérméket is talált.

A régészek egy gall-római nekropoliszt és szentélyt tártak fel Forrás: Adrien Etienvre, INRAP

– mutattak rá a kutatók a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A szentély körül több földből és fából épült lakóház található, amelyekben háztartási eszközök és kerámiaedények voltak.

A csapat feltárt egy kis gall-római nekropoliszt is, amely összesen negyven temetkezésből áll, és a késő római kortól az 5. századig datálható.

A nekropoliszból nagy mennyiségű temetkezési tárgy került elő, többek között ezüst karkötők, kitűzők és övcsatok, üveggyöngyök, kerámiák, egy gyöngynyaklánc, valamint a szegecsek által hátrahagyott cipőnyomok.

Az egyik temetkezés ásatásai során egy tőrt és egy lószerszám részeit is megtalálták, vas- és bronzdarabokkal együtt, amelyeket a kantár és a gyeplő díszítésére használhattak.

A feltárási fázist követően az a tárgyakat konzerválás és további elemzés céljából eltávolították. Számos tárgyat háromdimenziós képalkotással beszkenneltek, hogy jobban megértsék azok jellegét és rendeltetését.