Úttörő kutatás mutatja meg, hány T. Rex sétált egykor a Földön

T. rex
A T. rex a kréta végi nagy kihalási hullám idején pusztult ki
Vágólapra másolva!
A Tyrannosaurus rex-t gyakran hívják a dinoszauruszok királyának, amely egy ikonikus és azonnal azonosítható faj. Egy új tanulmány szerint pedig akár 1,7 milliárd ilyen fenevad is kószálhatott a Földön, mielőtt szerencsétlen módon találkozott volna egy aszteroidával.
Vágólapra másolva!

A szakemberek szerint ennek kiszámításához rengeteg számolás szükséges az átlagos élettartamtól kezdve az ivarérettségen át a T. rex tojások számáig, amiket mind figyelembe kell venni a becsléshez.

Bár a végeredményt jelentő 1,7 milliárd kétségtelenül nagy szám, de mintegy 800 millióval kevesebb dinoszauruszt jelent, mint egy 2021-es tanulmány kalkulációja.

A legújabb elemzés azonban a dinoszauruszok növekedéséről és szaporodásáról rendelkezésre álló legfrissebb információkon alapul, ami miatt ez tűnik a pontosabbnak.

A T. rex a kréta végi nagy kihalási hullám idején pusztult ki Forrás: AFP/SPL

– írta Eva Griebeler, a németországi Mainz-i Johannes Gutenberg Egyetem evolúciós ökológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Az értékeik szintén nem egyeztek a ma élő nagy hüllők, madarak és emlősök értékeivel; a korábbi modell mindezen hiányosságai amellett szólnak, hogy a T. rex és más kihalt fajok egyéni és populációs jellemzőit az én modellemmel értékeljük.

Mielőtt azonban túlságosan kritikusak lennénk a korábbi becsléssel szemben, érdemes megjegyezni, hogy a maga nemében ez volt az első ilyen kutatás, és még mindig rengeteg értékes adatot tartalmaz. A Palaeontology szaklapban publikált, új kutatás azonban a T. rex túlélési és érési arányának frissített modelljeit használta.

Az új számítások alacsonyabb T. rex túlélési arányra, összesen kevesebb generációra és a tojásrakás csökkentett mennyiségére utalnak.

A kutatás egyrészt kimutatta az elképesztő 1,7 milliárdos számot, másrészt arra is utal, hogy a paleontológusok a T. rex maradványainak eddig csak az elenyésző százalékát találták meg.

Griebeler úgy véli, hogy a maximális élettartamra, az ivarérettségi korra és a maximális éves utódszámra összpontosító modellje más kihalt fajok populációinak becslésében is segíthet.