Itt a bizonyíték: súlyos betegségeket okozhatnak a cukor helyett használt édesítőszerek

édesítőszer
http://www.dreamstime.com/stock-photo-white-coffee-image10987400
Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új iránymutatást adott ki a mesterséges és a természetes nem cukor édesítőszerekről. Nem ajánlják az édesítőszerek használatát a testsúly szabályozására (fogyókúrákhoz) vagy a nem fertőző betegségek kockázatának csökkentésére.
Vágólapra másolva!

Az ajánlás a rendelkezésre álló bizonyítékok szisztematikus felülvizsgálatának eredményein alapul, amely szerint az édesítőszerek használata nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentése terén sem felnőttek, sem gyermekek esetében. Az eredmények arra is utalnak, hogy

az édesítőszerek hosszú távú használatának nemkívánatos hatásai lehetnek, például a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás kockázatának növekedése felnőtteknél.

„A cukrok édesítőszerekkel való helyettesítése hosszú távon nem segíti a testsúlykontrollt. Az embereknek más módszereket kell fontolóra venniük a cukrok bevitelének csökkentésére. Például a természetesen előforduló cukrokat tartalmazó élelmiszerek, úgymint gyümölcsök vagy cukrozatlan élelmiszerek és italok fogyasztását kell előnyben részesíteni" - mondta Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmiszerbiztonságért felelős igazgatója.

Nem ajánlja az édesítőszerek hosszú távú használatát a WHO Forrás: Dreamstime

Az ajánlás a már meglévő cukorbetegségben szenvedő egyének kivételével minden emberre vonatkozik, és magában foglalja az összes szintetikus és természetesen előforduló vagy módosított, nem tápláló édesítőszert, amelyek nem minősülnek cukornak.

A leggyakrabban használt édesítőszerek közé tartozik az aceszulfám K, az aszpartám, az advantám, a ciklamátok, a neotám, a szacharin, a szukralóz, a sztívia (stevia) és a sztíviaszármazékok.

Az ajánlás nem vonatkozik az édesítőszereket tartalmazó testápolási és higiéniai termékekre, például fogkrémekre, bőrkrémekre és gyógyszerekre, valamint az alacsony kalóriatartalmú cukrokra és cukoralkoholokra (poliolokra, ilyen például a xilit, a mannit és az eritrit), amelyek energiát hordozó cukrok vagy cukorszármazékok, és ezért nem minősülnek édesítőszernek.